Un grup de medici francezi au descoperit prezența virusului Zika în lichidul cefalorahidian al unui bărbat de 81 de ani, care suferea de meningoencefalită, o inflamație periculoasă a creierului și meningelui, potrivit unui raport publicat recent în revista medicală americană „New England Journal of Medicine” (NEJM).
Studiul arată că numărul acestor cazuri se multiplică sub influența virusului Zika, despre care s-a crezut mult timp că este banal, dar care afectează în mod serios sistemul nervos.
Potrivit medicilor, pacientul spitalizat la 10 ianuarie 2016 la neurologie, a fost transferat a doua zi la terapie intensivă din cauza unei deteriorări rapide a stării sale de sănătate, cu debutul comei care necesita asistență respiratorie artificială.
„Acesta este primul caz descris de acest tip, potrivit cunoștințelor noastre”, a declarat pentru AFP dr. William Carteaux, coautor al acestei raport publicat în NEJM. „Alte cauze infecțioase, virale și bacteriene au fost excluse”, a adăugat el, în special virusul herpetic, varicela, zona zoster și alte arbovirusuri.
Citeşte şi> Virusul ZIKA a ajuns în Norvegia: Trei femei, între care una însărcinată, au fost infectate
Bărbatul, care era „perfect sănătos” înainte de a cădea bolnav la pat, revenise cu zece zile înainte dintr-o croazieră în Pacificul de Sud (Noua Caledonie, Vanuatu, Insulele Solomon, Noua Zeelandă).
Febril (39,1 grade Celsius) și în comă, el prezenta o hemiplegie (paralizia părții stângi a corpului) și o depreciere motorie a brațului drept, au precizat medicii de la reanimare.
Examenele imagistice medicale au fost sugestive pentru meningoencefalită, o inflamație importantă a creierului și a meningelui, compatibilă cu o infecție.
Medicii au căutat o varietate de bacterii și virusuri, susceptibile de a fi implicate, cum ar fi virusul Dengue și Chikungunya.
Un test numit „amplificare genetică” (PCR) a detectat materialul genetic al virusului Zika în lichidul colectat prin puncție lombară în faza acută, la sosirea sa la terapie intensivă.
Iar „virusul viu” a fost pus în evidență printr-o analiză de laborator dintr-o probă de lichid trimisă la centrul național de referință pentru arboviruși din Marsilia, a precizat dr. Carteaux.
Citeşte şi ALERTĂ: 31.555 de cazuri de infectare cu virusul Zika, inclusiv 5.000 de femei însărcinate