„Aproximativ 40 de vaccinuri sunt în faza de studiu. Deși unele dintre ele se află deja în stadiul de teste clinice, un vaccin care să fie suficient de sigur pentru a putea fi utilizat de femeile aflate la vârsta procreării nu va putea primi toate autorizațiile înainte de 2020”, a explicat Margaret Chan într-un comunicat.
În urmă cu un an OMS decreta că virusul Zika, care poate produce anomalii cerebrale grave la nou-născuți, reprezenta „o urgență mondială de sănătate publică”. Acest statut de „urgență” a fost retras la 18 noiembrie, OMS estimând că este nevoie de „un mecanism tehnic solid pe termen lung” pentru a organiza un răspuns global.
„Unde ne aflăm acum, un an mai târziu? Propagarea internațională continuă, chiar dacă monitorizarea virusului s-a îmbunătățit. Aproximativ 70 de țări și teritorii din America, Africa și până în Asia și în Pacificul occidental au semnalat cazuri de infectare cu Zika începând cu anul 2015”, a adăugat ea.
Virusul, care a afectat în principal Brazilia, se transmite prin înțepătura țânțarului Aedes aegypti, dar și pe cale sexuală.
Citeşte şi Virusul Zika se poate multiplica în creierul copiilor chiar şi după naştere