Răspândirea acestui virus, descoperit pentru prima dată în Uganda în 1947, reprezintă o temă de preocupare la nivel mondial, în timp ce Zika este suspectat de provocarea unor probleme grave neurologice asemenea microcefaliei la nou născuți și sindromului Guillan-Barre.
Din cele 56 de milioane de dolari (aproximativ 50,2 milioane de euro) 25 de milioane trebuie să finanțeze acțiunile OMS și ale filialelor sale regionale de pe continentul american. Restul de 31 de milioane vor finanța activitățile partenerilor organizației, scrie Agerpres.
Fondul de urgență, care a fost stabilit recent, a permis lansarea primelor operațiuni.
Cadrul care a fost anunțat miercuri vizează perioada ianuarie-iunie. Acesta are rolul de a lupta împotriva virusului Zika, îmbunătățirea controlului privind răspândirea țânțarilor care transmit acest virus, comunicarea eficientă a riscurilor și a măsurilor de protecție, asigurarea accesului la tratament medical pentru persoanele infectate și accelerarea producției de vaccinuri, diagnosticări și tratamente.
După criticile privind gestionarea măsurilor privind răspunsul față de Ebola, OMS a lansat un program de urgență care integrează un sistem de gestiune a crizelor.
Începută în februarie, agenția ONU a decretat urgență de sănătate publică de importanță mondială pentru Zika și presupusa legătură a acestui virus cu înmulțirea cazurilor de microcefalie și sindrom Guillain-Barre din opt țări.
Citeşte şi Virusul Zika a ajuns în Rusia: Persoana infectată s-a întors din vacanţă din America Centrală