Această linie directoare este o schimbare față de recomandarea interimară a OMS din 7 iunie, care se referea doar la cuplurile care doresc să conceapă și se referea la o perioadă mai scurtă de timp, de cel puțin 8 săptămâni. Scopul este ca toți oamenii să fie conștienți de posibilitatea de a concepe un copil care să sufere de tulburări neuronale cu efecte devastatoare asupra dezvoltării sale.
Citeşte şi VIRUSUL ZIKA: Primul caz de transmitere locală a virusului înregistrat în Malaysia
Epidemia actuală, care afectează mai mult de șaizeci de țări, a izbucnit în Brazilia la sfârșitul anului 2014. În această țară au fost detectate primele cazuri de malformații congenitale, în special microcefalie la nou-născuți. Această malformație a fost detectată și în alte țări, dar nu cu aceeași incidență ca în Brazilia.
Citeşte şi VIRUSUL ZIKA. Primul bebeluş născut cu microcefalie asociată Zika din Canada
Săptămâna trecută, Comitetul de Urgență al OMS a decis că epidemia cu virusul Zika rămâne în continuare o urgență de sănătate publică de interes internațional, având în vedere continua sa extindere geografică și lacunele mari cu privire la efectele sale neurologice.
În acest stadiu nu există niciun vaccin sau tratament specific împotriva Zika, transmis în primul rând de țânțari Aedes aegypti, dar și pe cale sexuală sau de la mamă la fetus. Virusul are efecte bine documentate asupra creierului la făt, dar cercetări recente au dovedit că poate afecta și creierul adult.
Citeşte şi Autorităţile din Singapore au confirmat încă 26 de cazuri de transmitere locală a virusului Zika