”Dezvoltarea vaccinurilor este abia într-o fază foarte timpurie, iar pentru produsele cele mai avansate este nevoie de mai multe luni pentru a definitiva și studiile clinice pe oameni”, a declarat Marie-Paule Kieny, director general adjunct al OMS. Ea a făcut aceste precizări la o conferință de presă susținută la Geneva, după o reuniune de trei zile cu experți din întreaga lume referitoare la strategiile de combatere a virusului Zika, răspândit prin înțepătura țânțarului ”Aedes aegypti”.
VIRUSUL ZIKA. Ghid de măsuri pentru a se evita imunizarea ţânţarilor faţă de insecticide
VIRUSUL ZIKA. Având în vedre indiciile conform cărora virusul Zika contractat de femeile însărcinate poate provoca grave deficiențe neurologice la făt, OMS a alcătuit un grup de lucru pentru elabora un răspuns coordonat, rapid și eficient împotriva epidemiei. La ora actuală se derulează 18 proiecte de cercetare pentru realizarea unui vaccin, considerat drept ”imperios necesar” de OMS.
VIRUSUL ZIKA. Specialiștii care au luat parte la discuțiile de la Geneva au decis continuarea cercetărilor pe trei axe prioritare: elaborarea de teste împotriva unor virusuri asemănătoare cu Zika (precum Dengue și Chikungunya), dezvoltarea de vaccinuri inactive pentru femeile la vârsta procreării și găsirea de noi metode de luptă contra țânțarilor, potrivit unui comunicat al OMS, transmite Reuters.
Citeşte şi ALERTĂ în România. Primarii din ţară, somaţi să ia măsuri împotriva virusului Zika