Virusul Zika prezintă potenţial pericol pentru aproape o treime din populaţia lumii

Virusul Zika prezintă un potenţial pericol pentru aproape o treime din populaţia lumii. Peste două miliarde de persoane trăiesc în zonele în care există riscul răspândirii virusului, arată un studiu care include hărţi detaliate, prezentat de publicaţia eLife.
Iulian Tudor
22 apr. 2016, 06:22
Virusul Zika prezintă potenţial pericol pentru aproape o treime din populaţia lumii

Ultimele cercetări arată că stabilirea zonelor în care se poate răspândi Zika este mai complicată decât definirea locurilor în care poate supravieţui.

„Sunt primele hărţi care intregrează datele pe care le avem despre Zika – hărţile anterioare erau bazate pe teoria că virusul Zika se comportă ca dengue sau chikungunya”, a declarat Olivier Brady de la Universitea Oxford, unul dintre cercetătorii participanţi la realizarea respectivelor hărţi, potrivit Mediafax.

„Suntem primii care adaugă detalii precise despre condiţiile geografice şi de mediu pe care le avem la dispoziţie în cazul Zika”, a adăugat Brady.

Identificând zonele în care Zika se poate dezvolta, cercetătorii ar putea anticipa zonele în care virusul s-ar răspândi. Cercetătorii au confirmat ipoteza potrivit cărei vaste arii din America de Sud, centrul actualei epidemii, sunt supuse riscului de răspândire. Dar şi zone întinse din Africa şi Asia sunt vizate de acest risc.

„Ţânţarii (Aedes) sunt doar una dintre condiţiile necesare răspândirii virusului Zika, dar există o varietate de alţi factori”, a precizat Brady, adăugând că „trebuie să fie suficient de cald ca virusul Zika să se multiplice înăuntrul ţânţarilor-gazdă şi o populaţie suficient de mare pentru a fi transmis”.

Cu toate acestea, studiul nu poate răspunde întrebării de ce nu au fost raportate încă atât de multe cazuri. Una dintre explicaţii este că populaţia a devenit inumă la acest virus, pe fondul numărului mare de cazuri, iar o alta că mulţi dintre pacienţi să fi fost diagnosticaţi greşit cu alte infecţii precum malaria sau febra dengue.

Europa nu pare a fi afectată prea mult de această epidemie, ceea ce s-ar putea schimba dacă sunt identificate şi alte specii de ţânţari care pot transmite virusul Zika.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat Zika urgenţă medicală pe 1 februarie, iar săptămâna trecută Centrul american pentru Controlarea şi Prevenirea Bolilor a confirmat existenţa unei legăturii între Zika şi microencefalie, malformaţie care apare la nou-născuţi sub forma unui cap subdezvoltat, ceea ce duce la grave probleme de sănătate şi chiar la decesul acestora. Studii recente susţin că ar exista legături şi între virusul Zika şi sindromul Guillain-Barre, care poate determina paralizie temporară.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'