Este previzibil ca numărul persoanelor infectate să crească între cei care au efectuat de curând deplasări în America de Sud, dar ”patru din cinci pacienți nici măcar nu își vor da seama” că sunt purtători ai virusului, a estimat Herwig Kollaritsch, de la Institutul de Boli Tropicale din cadrul Universității din Viena.
Contaminarea are importanță doar în situația femeilor însărcinate, a mai spus medicul, în contextul în care se presupune că virusul poate fi transmis fetusului, provocând malformații congenitale la nivelul creierului, de genul microcefaliei. Aceasta constă într-o dezvoltare insuficientă a cutiei craniene care afectează evoluția intelectuală și poate duce la deces.
Citeşte şi OMS a convocat un comitet de urgenţă ca urmare a răspândirii virusului Zika
Având în vedere aceste riscuri, doctorul a recomandat femeilor însărcinate sau care vor să devină mame într-un viitor apropiat să fie extrem de atente în cazul unor deplasări în zonele în care s-au înregistrat cele mai multe persoane contaminate. Majoritatea acestora, se află în America de Sud, iar Organizația Mondială a Sănătății a estimat că epidemia va cuprinde și America de Nord, singurele state exceptate, pentru moment, fiind Canada și Chile.
Virusul Zika poate genera febră ușoară, conjunctivită și dureri musculare, dar în 80 % purtătorii virusului nu au niciun fel de simptom de acest fel.
Fiind transmis doar prin înțepătura țânțarului Aedes aegypti, nu și de la om la om, virusul Zika nu este considerat un pericol în Austria la ora actuală din cauza temperaturilor atmosferice scăzute din timpul iernii.
Citeşte şi VIRUSUL ZIKA, semnalat în mai multe ţări din Europa