Originea contagierii se află în centrul investigației, având în vedere că pacientul nu a călătorit în zonele de contagiere a Zika și nici nu a întreținut relații sexuale, potrivit declarațiilor sale, cu o persoană infectată cu acest virus.
Totuși pacientul ar fi intrat în contact nesexual cu o rudă decedată la sfârșitul lunii iunie și pe care a îngrijit-o de această boală, asftel încât CDC au în vedere „o nouă cale de contagiere”. Bărbatul decedat în vârstă de 70 de ani avea în sânge „un nivel neobișnuit de ridicat al virusului”, potrivit CDC.
Potrivit unui comunicat al CDC, rata virusului din sângele bărbatului era de 100.000 mai mare, decât cea constatată în alte eșantioane de sânge prelevate de la persoanele infectate. Medicul Erin Staples, epidemiolog la CDC, a declarat că încă nu se știe cum a fost transmis virusul între aceste două persoane, membre ale aceleiași familii.
Echipele iau probe de țânțari din jurul caselor ambelor pacienți — noul caz infectat și cel decedat — pentru a fi examinați, deși nu există dovezi că specia Aedes aegypti, care transmite Zika să fi ajuns în Utah.
Noul pacient prezintă totuși semne de ameliorare, potrivit medicilor. Este vorba de al 8-lea caz diagnosticat în Utah; cel anterior se referea la un pensionar care contractase Zika în timpul unei călătorii în străinătate și care suferea de inimă.