Un drum judeţean a fost închis, sâmbătă, din cauza viscolului, iar mii de consumatori din zona de nord şi cea de sud-est a Prahovei nu beneficiază de alimentare cu energie electrică, în condiţiile în care stratul de chiciură depus pe conductoarele electrice măsoară până la cinci centimetri, iar în unele zone firele au fost rupte de copacii doborâţi de vânt.
Şi 186 de familii din localitatea buzoiană Merei au rămas sâmbătă dimineaţa fără curent electric, iar circulaţia rutieră în judeţul Buzău este închisă pe DN 22 Râmnicu Sărat – Băile şi alte cinci drumuri judeţene.
„Localitatea Merei este parţial nealimentată cu energie electrică, şapte posturi de transformare fiind nealimentate şi 186 de consumatori nu au energie electrică”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Marius Sârbescu.
Circulaţia rutieră pe DN 22 Râmnicu Sărat-Brăila a fost închisă sâmbătă începând cu ora 6.00, din cauza viscolului puternic şi a vizibilităţii extrem de reduse. Tronsonul a fost închis până la Băile, între km 0+00 şi km 30+00, poliţiştii nepermiţând accesul şoferilor pe DN 22 dispre Brăila decât până la limita cu judeţul Buzău, a mai spus sursa citată.
Purtătorul de cuvânt a mai spus că alte cinci drumuri judeţene din sudul judeţului au fost închise circulaţie rutiere.
„Vântul bate cu putere, de circa 20 de metri pe secundă, dar la primele ore ale dimineţii, în judeţul Buzău nu existau situaţii critice, cu maşini ori oameni blocaţi”, a precizat Sârbescu.
VEZI ŞI Viscolul ar putea ÎNCHIDE ŞCOLILE. Oprescu: „Dacă e nevoie îi ţinem pe cei mici acasă”
Opt mii de oameni au rămas fără curent şi în Ialomiţa, unde două drumuri judeţene au fost închise şi se pare că mai multe maşini ar fi rămas înzăpezite în trafic.
BEZNĂ şi în Teleorman
Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, col. Sorinel Sandu, a declarat, sâmbătă, că 17 localităţi rurale din zonele Videle şi Roşiorii de Vede sunt deconectate de la reţelele de energie electrică, mai multe echipe de la Compania CEZ aflându-se în teren pentru remedierea defecţiunilor, afectate fiind 194 posturi de transformare.
În cursul dimineţii, la Turnu Măgurele şi Zimnicea, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, au fost oprite cursele cu bacul dintre cele două maluri ale Dunării, românesc şi bulgăresc.
Peste 40 de zone din judeţul Olt, respectiv sate ale unor comune, precum şi unele cartiere din municipiul Slatina, au rămas fără energie electrică din cauza viscolului, pentru remedierea avariilor la reţelele de distribuţie fiind trimise în teren 15 echipe de intervenţie, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, Alin Băsăşteanu.
În judeţul Olt ninge viscolit începând din seara precedentă, vântul având în unele zone, inclusiv în municipiul Slatina, în rafală, viteza de 86 kilometri pe oră.
Din cauza ninsorii şi viscolului, circulaţia rutieră pe drumurile naţionale şi judeţene se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar pe drumurile judeţene traficul este mai dificil din cauza unui strat de polei format pe asfalt.
Reprezentantul ISU Olt a menţionat că un tronson din DJ 703 C, între localităţile Poboru şi Rusciori, a fost închis pentru deszăpezire, în zonă fiind viscol, fapt care îngreunează acţiunea de deszăpezire. Pe tronsonul de drum judeţean închis, sâmbătă dimineaţa o autoutilitară a unei firme de confecţii a derapat şi a existat pericolul prăbuşirii autovehiculului într-o râpă, dar pompierii au reuşit să salveze şoferul şi să readucă maşina pe carosabil.
Echipele de pompieri au mai intervenit în ultimele ore şi în municipiul Slatina, pentru a degaja un acoperiş de bloc, cu o suprafaţă de 90 de metri pătraţi, care a fost smuls de vânt şi s-a prăbuşit pe două autoturisme parcate. Maşinile peste care s-a prăbuşit acoperişul au fost avariate în proporţie de 20% – 30%.
Subprefectul judeţului Olt, Emil Marinescu, a precizat că se intervine pentru deszăpezire pe drumurile naţionale şi judeţene, pe cele naţionale acţionând 40 de utilaje, iar pe drumurile judeţene 25 de utilaje. Nu au fost cazuri de persoane sau autovehicule blocate în trafic.
Pentru judeţul Olt este în vigoare o avertizare de Cod galben de ninsori şi viscol, până duminică seara. Sâmbătă dimineaţa, până la ora 11,20, este în vigoare o avertizare de Cod portocaliu de viscol, valabilă pentru jumătatea nordică a judeţului, inclusiv municipiul Slatina.
Mii de locuitori din judeţul Argeş stau în BEZNĂ
Peste 22.000 de consumatori abonaţi ai companiei CEZ din 15 localităţi ale judeţului Argeş nu au curent electric, sâmbătă dimineaţă, din cauza viscolului care a avariat zeci de puncte de transformare operate de CEZ, echipele de intervenţie aflându-se pe teren pentru remedierea defecţiunilor.
66 de puncte de transformare din mai multe zone ale judeţului au fost avariate din cauza viscolului, echipele de intervenţie ale CEZ aflându-se pe teren şi încercând să remedieze defecţiunile. Cele mai afectate localităţi sunt situate în zonele de sud şi est ale judeţului. Astfel, în zona localităţilor Poiana Lacului, Vedea, Bărăşti şi Cocu aproximativ 8.500 de consumatori nu au curent electric, în timp ce în zona localităţilor Topoloveni, Leordeni şi Bogaţi aproximativ 5.250 de abonaţi ai CEZ au rămas fără electricitate din cauza avariilor survenite pe reţeaua de alimentare.
De asemenea, viscolul a afectat punctele de transformare care asigură alimentarea cu energie electrică în localităţi precum Stolnici, Hârşeşti, Bârla, Mozăceni, Slobozia (Argeş), Ştefan cel Mare şi Mioarele.
4000 de gospodării din Iflov, fără curent electric
In urma caderilor de zapada si a viscolului de vineri, incapand cu ora 22.00, aproximativ 4000 de abonati din localitatile Berceni, Vidra, Copaceni, Varteju si Bragadiru nu au avut energie electrica. Cea mai mare parte a defectiunilor au fost remediate in jurul orei 23.00 de catre 3 echipe de la ENEL. In prezent echipe specializate lucreaza pentru remedierea celorlalte defectiuni, ramanand afectati aproximativ 1000 de consumatori din localitatile Varteju, Bragadiru si Copaceni.