Ca într-un scenariu SF, cei doi cercetători „trăsniţi” din New York au transformat banalii ochelari de somn în dispozitive electronizate cu ajutorul cărora ne putem „comanda şi controla” visele, scrie Daily Mail.
Ochelarii de vise sunt prevăzuţi cu un dispozitiv REM (controlul mişcărilor rapide ale globilor oculari în timpul producerii viselor), cu ajutorul căruia persoana care îl poartă poate „visa cu ochii deschişi”, dispozitivul ajutând-o să intre într-un „vis lucid”, făcând creierul să fie conştient că în el se produce un vis.
Scopul, după cum au explicat specialiştii, este de a da posibilitatea celor care vor purta aceşti ochelari să îşi „comande”, să îşi „aleagă” visele pe care vor să le aibă în timpul somnului. Ochelarii îi ajută să viseze orice îşi propun, de pildă, de la o cină cu Abraham Lincoln, până la o cursă de maşini, în care automobilul lor poate să şi zboare ca un avion.
Cum funcţionează
În interiorul ochelarilor de somn sunt montate 6 LED-uri, care sunt invizibile pentru ochiul uman, dar suficient de vizibile pentru creier. Luminile sunt astfel programate încât să producă o secvenţa de vis „comandată” de posesorul ochelarilor.
Fazele somnului nocturn sunt REM şi non-REM. Acestea alternează pe parcursul nopţii, iar cele în care se produc visele sunt REM, mai frecvente şi de mai mare durată în a doua parte a nopţii. Ochelarii „detectează” fazele REM, de somn profund şi „pătrund” în vise cu ajutorul LED-urilor, „trezind” astfel creierul celui care visează şi permiţându-i „visătorului” să-şi „dirijeze” visul după scenariul personal dorit.
Invenţia futuristă aparţine tinerilor cercetători americani Duncan Frazier şi Steve McGuigan, din New York, ambii în vârstă de 30 de ani, care au înfiinţat compania Bitbanger Labs. Pentru finanţare, cei doi tineri şi-au făcut un site pe Internet, prin care şi-au prezentat invenţia cu scopul anunţat de a strânge 35.000 de dolari de la vizitatori. Şi au avut succes. Pe acest site, posesorii viitorilor ochelari îşi vor putea modifica setările, cum ar fi, de pildă, când să înceapă LED-urile emisia, la ce interval să se repete sau să regleze intensitatea luminii. Inventatorii „ochelarilor de vise” spun că produsul lor mai necesită unele perfecţionări.