Banca Centrală Europeană este cu ochii pe cetățenii și companiile private care tranzacționează criptomonede. Din ce în ce mai multe instituţii financiare încep să interacţioneze cu criptomonede sau cu active digitale utilizate ca formă de plată, ceea ce generează un risc ce s-ar putea revărsa în întreaga economie, a transmis BCE, într-un raport publicat marţi, citat de CoinDesk.
Economiștii de la BCE și-au orientat atenția asupra pieței crypto după ce în ultimul an numărul investitorilor în active digitale a crescut exploziv. Mai mult, discuțiile despre potențialele reglementări au loc la scurt timp după ce proiectul Terra (LUNA) s-a prăbușit cu 99% în 24 de ore, iar „stablecoinurile” au început să ridice din ce în ce mai multe întrebări cu privire la reziliența acestora.
În urma șocului Terra (LUNA), respectiv UST, sume uriașe s-au evaporat peste noapte din portofelele digitale ale investitorilor. Unii au sărăcit, alții au intrat în depresie și au gânduri de suicid, informează presa internațională.
„Ţinând cont de viteza cu care evoluează piaţa crypto şi de riscurile în creştere este important să aducem activele crypto în perimetrul de reglementare şi supraveghere cât mai urgent”, notează BCE.
Mai mult, Uniunea Europeană (UE) lucrează la o legislaţie prin care va reglementa criptomonedele, într-o iniţiativă cunoscută drept „Markets in Crypto Assets”.
De asemenea, și în SUA se vorbește din ce în ce mai mult despre reglementarea criptomonedelor. Inclusiv la Forumul Economic de la Davos, Elveția, ce reunește cei mai mari afaceriști și lideri politici din lume, a fost pe agendă piața crypto și perspectivele acesteia.
Rămâne de văzut în ce măsură vor afecta reglementările piața crypto, în ansamblu. În prezent, prețul BTC rămâne la 29.000 de dolari, după ce în noiembrie a fost atins all-time-high-ul (ATH), aproape 70.000 de dolari. Șocul Terra a accelerat și mai mult declinul BTC, susțin specialiștii.