Vitamina care ajută organismul în perioadele stresante și obositoare. Recomandările făcute de un medic specialist

Vitamina D este un compus esențial pentru dezvoltarea și funcționarea optimă a organismului. Substanța este implicată în reglarea mai multor funcții metabolice, având rol antiinflamator și antioxidant.
Alina Costache
05 apr. 2025, 20:01
Vitamina care ajută organismul în perioadele stresante și obositoare. Recomandările făcute de un medic specialist

Vitamina D este un compus esențial pentru dezvoltarea și funcționarea optimă a organismului. Substanța este implicată în reglarea mai multor funcții metabolice, având rol antiinflamator și antioxidant. Totodată, aceasta are și efect de susținere a funcției cerebrale. Recent, medicul Cornel Brotac, specialist în recuperare medicală, cu cunoștințe în medicina alternativă și regenerativă, a vorbit despre beneficiile, dar și semnele deficitului de vitamina D.

Un aport normal de vitamina D ne poate scăpa de afecțiuni precum boli cardiace, diabet sau infecții și, în același timp, poate susține funcționarea optimă a sistemului imunitar. Însă, dozele trebuie stabilite de către medic, în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane.

Citește și: Alimentul minune din supermarket care costă doar 7 lei. Mihaela Bilic: „Are omega 3, vitamina D, calciu și fier. Recomand!”

Ce beneficii are vitamina D. Sfaturile recomandate de medic

„Vitamina D este una dintre substanțele nutritive (o vitamină liposolubilă, cunoscută și sub denumirea de calciferol) de care organismul are nevoie pentru a se menține sănătos. Termenul de vitamina D se referă, de fapt, la mai multe forme ale vitaminei, dintre care două sunt cele mai importante pentru organism, respectiv: vitamina D2, ergocalciferol – derivată din plante și vitamina D3, colecalciferol – care poate fi luată din produse de origine animală și suplimente alimentare. De asemenea, Vitamina D3, este produsă de organism în mod natural, în urma expunerii la lumina soarelui.”, a declarat specialistul.

Cel mai important rol al vitaminei D în corp este acela de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor în sânge.

„Vitamina D este importantă pentru sănătatea sistemului osos și contribuie la absorbția calciului la nivel intestinal. Persoanele care se confruntă cu deficit de vitamina D este important să consume/administreze suplimentul împreună cu Magneziu și un complex de vitamina K (K2 MK 7 și K2 MK 4), pentru a preveni depunerea de aterom la nivelul arterelor. Ateromul (placa de aterom) este o formațiune/leziune, o substanță grasă care se poate dezvolta pe pereții arterelor (vaselor de sânge).”, a mai spus acesta pentru Digi 24.

Pe de altă parte, pe timp de vară, riscul de a avea deficit de vitamina D este mai scăzut, potrivit medicului specialist.

„Pielea expusă la soare alimentează organismul cu vitamina D și, astfel, în perioadele de vară, nevoia de suplimentare a substanței nutritive în corp este mai mică. În perioadele în care nu există o expunere la soare, dar și în perioadele stresante, în care organismul este mai solicitat, cantitatea mare și oscilațiile de cortizol în sânge pot să inhibe absorbția și transferul de vitamina D în organism. În aceste cazuri, în mod special, este nevoie de o suplimentare a vitaminei. Vitamina D are un rol complex în funcționarea întregului organism. Un aport optim de substanță în corp contribuie la reducerea inflamației, susține sistemul imunitar și îmbunătățește sistemul osos și pe cel muscular.”, a mai declarat el.

Oamenii își pot da seama că au deficit de vitamina D atunci când răcesc des, se simt obosiți sau au dureri la nivelul oaselor. De asemenea, oscilațiile în greutate pot reprezenta un semn al deficitului.

„Un sistem imunitar scăzut, cu răceli dese, o sensație de oboseală și dureri ce pot apărea la nivelul întregului corp, în special la nivelul oaselor, dar și senzație de slăbiciune și fragilitate, inclusiv oscilații în greutate, pot fi semne comune ale deficitului de vitamina D. Pacienții care sunt diagnosticați cu boli cronice precum afecțiuni cardiace, hipertensiune arterială sau infecții dese la nivelul organismului pot suferi forme mai grave de boală în contextul deficitului de vitamina D. De asemenea, persoanele care suferă de boli autoimune precum boala celiacă sau boala Crohn,  boli hepatice sau renale se pot confrunta cu o carență de vitamina D, deoarece boala nu permite intestinelor să absoarbă o cantitate suficientă de substanță în sânge. În acest caz, medicul poate recomanda administrare subcutanată (injecție) a vitaminei. Eu recomand pacienților să își facă o rutină din testarea nivelului de vitamina D și să efectueze teste de sânge o dată la 4 luni. În felul acesta vor știi care este nivelul substanței în corp, ulterior vor putea suplimenta acolo unde este cazul și, astfel, pot preveni eventualele riscuri.”, a mai adăugat medicul Cornel Brotac.

Citește și: Băutura care poate înlocui botoxul. Este bogată în antioxidanți și vitamina C, menținând elasticitatea pielii și reducând ridurile

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce semnifică punctul luminos verde sau roşu de pe telefonul mobil, de fapt? Mulţi cred că sunt ”ascultaţi”
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Două bancnote vor fi retrase de pe piață. Cât timp vor mai fi valabile actualele variante
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării