Vitamina care ajută organismul în perioadele stresante și obositoare. Recomandările făcute de un medic specialist

Vitamina D este un compus esențial pentru dezvoltarea și funcționarea optimă a organismului. Substanța este implicată în reglarea mai multor funcții metabolice, având rol antiinflamator și antioxidant.
Alina Costache
05 apr. 2025, 20:01
Vitamina care ajută organismul în perioadele stresante și obositoare. Recomandările făcute de un medic specialist

Vitamina D este un compus esențial pentru dezvoltarea și funcționarea optimă a organismului. Substanța este implicată în reglarea mai multor funcții metabolice, având rol antiinflamator și antioxidant. Totodată, aceasta are și efect de susținere a funcției cerebrale. Recent, medicul Cornel Brotac, specialist în recuperare medicală, cu cunoștințe în medicina alternativă și regenerativă, a vorbit despre beneficiile, dar și semnele deficitului de vitamina D.

Un aport normal de vitamina D ne poate scăpa de afecțiuni precum boli cardiace, diabet sau infecții și, în același timp, poate susține funcționarea optimă a sistemului imunitar. Însă, dozele trebuie stabilite de către medic, în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane.

Citește și: Alimentul minune din supermarket care costă doar 7 lei. Mihaela Bilic: „Are omega 3, vitamina D, calciu și fier. Recomand!”

Ce beneficii are vitamina D. Sfaturile recomandate de medic

„Vitamina D este una dintre substanțele nutritive (o vitamină liposolubilă, cunoscută și sub denumirea de calciferol) de care organismul are nevoie pentru a se menține sănătos. Termenul de vitamina D se referă, de fapt, la mai multe forme ale vitaminei, dintre care două sunt cele mai importante pentru organism, respectiv: vitamina D2, ergocalciferol – derivată din plante și vitamina D3, colecalciferol – care poate fi luată din produse de origine animală și suplimente alimentare. De asemenea, Vitamina D3, este produsă de organism în mod natural, în urma expunerii la lumina soarelui.”, a declarat specialistul.

Cel mai important rol al vitaminei D în corp este acela de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor în sânge.

„Vitamina D este importantă pentru sănătatea sistemului osos și contribuie la absorbția calciului la nivel intestinal. Persoanele care se confruntă cu deficit de vitamina D este important să consume/administreze suplimentul împreună cu Magneziu și un complex de vitamina K (K2 MK 7 și K2 MK 4), pentru a preveni depunerea de aterom la nivelul arterelor. Ateromul (placa de aterom) este o formațiune/leziune, o substanță grasă care se poate dezvolta pe pereții arterelor (vaselor de sânge).”, a mai spus acesta pentru Digi 24.

Pe de altă parte, pe timp de vară, riscul de a avea deficit de vitamina D este mai scăzut, potrivit medicului specialist.

„Pielea expusă la soare alimentează organismul cu vitamina D și, astfel, în perioadele de vară, nevoia de suplimentare a substanței nutritive în corp este mai mică. În perioadele în care nu există o expunere la soare, dar și în perioadele stresante, în care organismul este mai solicitat, cantitatea mare și oscilațiile de cortizol în sânge pot să inhibe absorbția și transferul de vitamina D în organism. În aceste cazuri, în mod special, este nevoie de o suplimentare a vitaminei. Vitamina D are un rol complex în funcționarea întregului organism. Un aport optim de substanță în corp contribuie la reducerea inflamației, susține sistemul imunitar și îmbunătățește sistemul osos și pe cel muscular.”, a mai declarat el.

Oamenii își pot da seama că au deficit de vitamina D atunci când răcesc des, se simt obosiți sau au dureri la nivelul oaselor. De asemenea, oscilațiile în greutate pot reprezenta un semn al deficitului.

„Un sistem imunitar scăzut, cu răceli dese, o sensație de oboseală și dureri ce pot apărea la nivelul întregului corp, în special la nivelul oaselor, dar și senzație de slăbiciune și fragilitate, inclusiv oscilații în greutate, pot fi semne comune ale deficitului de vitamina D. Pacienții care sunt diagnosticați cu boli cronice precum afecțiuni cardiace, hipertensiune arterială sau infecții dese la nivelul organismului pot suferi forme mai grave de boală în contextul deficitului de vitamina D. De asemenea, persoanele care suferă de boli autoimune precum boala celiacă sau boala Crohn,  boli hepatice sau renale se pot confrunta cu o carență de vitamina D, deoarece boala nu permite intestinelor să absoarbă o cantitate suficientă de substanță în sânge. În acest caz, medicul poate recomanda administrare subcutanată (injecție) a vitaminei. Eu recomand pacienților să își facă o rutină din testarea nivelului de vitamina D și să efectueze teste de sânge o dată la 4 luni. În felul acesta vor știi care este nivelul substanței în corp, ulterior vor putea suplimenta acolo unde este cazul și, astfel, pot preveni eventualele riscuri.”, a mai adăugat medicul Cornel Brotac.

Citește și: Băutura care poate înlocui botoxul. Este bogată în antioxidanți și vitamina C, menținând elasticitatea pielii și reducând ridurile

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Unde trebuie să pui litiera pisicii. Acesta este locul cel mai potrivit, se va simți în deplină siguranță
Capital.ro
Fericire pentru Elena Udrea. Vestea minunată primită direct în închisoare. Alexandrov i-a confirmat totul
Playtech.ro
Pensionare în România cu 15 ani mai devreme, Ce s-a schimbat de la 1 ianuarie, cât trebuie să cotizezi
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Negreala și arsura de pe ceaun dispar rapid: Soluția perfectă
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea actriță a părăsit această lume. A fost o legendă, iubită de toți românii. Familia a anunțat decesul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale