Vitamina care e indispensabilă vieții. Mai ales pentru faptul că funcția ei de bază este aceea de a coagula rapid sângele și de a acționa preventiv asupra sângerărilor și hemoragiilor interne.
Vitamina care e indispensabilă vieții. Lipsa ei duce la hemoragii musculare și cerebrale. Alimentele pe care trebuie să le consumăm
Este o vitamină liposolubilă, care rezistă la căldură, dar nu și la lumină în prezență oxigenului și în mediile alcaline.Se cunosc trei vitamine K: vitamina K1 (fitochinonă) este sintetizată de frunzele verzi și se găsește în vegetalele verzi. Ea micșorează permeabilitatea capilarelor și favorizează procesul de regenerare a țesuturilor. Vitamina K2 (farnochinona) este sintetizată de către microorganismele de putrefacție.
Vitamina K3 (menadiona) este un produs de sinteză cu proprietatea că este hidrosolubil (spre deosebire de celelalte). Dozele mari de menadiona rișca să se acumuleze în organism, generând distrugerea globulelor roșii, având drept consecință anemia.
Vitamina K este produsă de propria noastră floră intestinală în proporție de 50%. Restul provine din: legume verzi (spanacul, broccoli, varză, salată, lobodă, cereale, urzicile, mărarul, leușteanul, ceapa verde, morcov, sfeclă, mazăre și conopidă), ficat, gălbenuș de ou, tomate, brânzeturi, carne, peste, lumina soarelui, margarină și lapte, unt.
Doza zilnică recomandată de vitamina K este de 1055 mcg, deficitul realizandu-se fie printr-un aport alimentar redus, fie printr-o reducere a florei microbiene normale intestinale că urmare a unor tratamente cu doze mari cu antibiotice.
Deficiența vitaminei K poate afecta orice grup de vârstă, dar apare, mai ales, la copilul mic. Nou-născuții cu deficit de vitamina K (a cărei cauză poate fi fie un transfer limitat transplacentar limitat de vitamina K, fie un nivel scăzut de vitamina K în laptele matern, depozite hepatice neonatale insuficiente de vitamină K, fie o colonizare bacteriană deficitară a colonului) prezintă un risc crescut de a manifesta boala hemoragică a nou-născutului.
Toxicitatea vitaminei K este frecvent asociată cu injecțiile cu vitamină K3 (menadionă) sintetică, din a cărei cauză de toxicitate, menadiona nu mai este folosită în tratamentul deficienței de vitamină K. Lipsa vitaminei K duce la hemoragii musculare și cerebrale.