Sub numele de vitamina A sunt cunoscute o serie de substante asemanatoare chimic precum retinol, 3-dehidroretinol si esteri ai acestora, retinal si acid transretinoic.
O cantitatea suficienta de vitamina A asigura buna functionare a intregului organism. Cele mai vizibile efecte ale vitaminei A se pot observa la nivelul pielii. Substanța ajută și mucoasele din organism, vederea și menţine sănătatea unghiilor si a dintilor.
Vitamina A se regaseste in mod natural in alimente precum oul, ficatul, pestele gras sau ficat de peşte, lapte, smântănă şi unt.
Citeşte şi: Vitamina tinereţii eterne: ce alimente să mănânci pentru a preveni îmbătrânirea
Provitamina A se regaseste in legume si fructe verzi, precum spanac, salata verde, dar şi în legume şi fructe galbene sau portocalii, precum lamai, grepfrut, portocale sau morcovi.
Semne ale carenţei de vitamina A sunt diminuare sau chiar pierderea vederii, încetinirea cresterii in cazul copiilor sau aspect imbatranit al pielii şi uscarea excesivă a pielii la adulţi.
Citeşte şi: Monica Pop dezvăluie secretul. Vitamina esenţială pe care trebuie să o ia orice român!
Excesul de Vitamina A poate avea efecte grave pentru organism, în special pentru ficat. Reacţiile adverse ale consumului prea mare de suplimente de vitamina A sunt pierderea în greutate, uscarea şi descuamarea pielii, varsaturi, căderea părului, hipercalcemie cu demineralizare osoasa, hiperlipidemie, amenoree (lipsa menstruatiilor), fibroza hepatica cu hipertensiune portala, cefalee, tulburări de vedere.
În cazul gravidelor poate cauza aparitia de malformatii congenitale craniofaciale si cardiace ale produsului de conceptie.