Vitamina D contribuie semnificativ la menținerea unei greutăți adecvate. La University Medical Center din Amsterdam, echipa de cercetători condusă de Rachida Rafiq a descoperit, pe un eșantion de puțin peste 7.000 de persoane, că cei care aveau o cantitate mai mare de grăsime abdominală coincideau cu persoanele care aveau niveluri mai scăzute de vitamina D.
Astfel, s-a stabilit că persoanele cu circumferința abdominală mai mare prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta această deficiență. Mai mult, este capabilă să controleze nivelul colesterolului din sânge.
Pe lângă administrarea prin suplimente alimentare concentrate, mereu sub supraveghere medicală, vitamina D este absorbită prin soare. Soarele este prima și cea mai simplă sursă, care este la îndemâna tuturor. Cu doar o jumătate de oră de expunere la soare zilnic, vom absorbi cantitatea necesară din această vitamină esențială, pentru a evita un deficit.
Vitamina D, care asociază nivelurile optime cu o greutate sănătoasă (chiar cu posibilitatea de a slăbi), este fundamentală pentru alte funcții ale organismului. De exemplu, calciul mu poate fi absorbit de corpul nostru fără vitamina D, ceea ce ar duce treptat la demineralizare și, în cele din urmă, la temuta osteoporoză.
De asemenea, îndeplinește un rol protector împotriva anumitor tipuri de cancer, până la punctul în care un studiu a relevat că persoanele cu niveluri ridicate de vitamina D au aproape jumătate din riscul de a dezvolta cancer de colon. Un lucru similar se întâmplă în cazul cancerului de sân, în care, dacă această vitamină este la nivelul optim, vom reduce șansele de mortalitate, potrivit 20minutos.es.