Vitamina K2 are un rol extrem de important în organism. Această vitamină este produsă de bacteriile din colon. Acestea pot să transforme vitamina K1 în vitamina K2. Specialiştii spun că organismul uman are dificultăţi în a absorbi vitamina K1 din plante, în schimb poate absorbi de 10 ori mai multă vitamină K2 decat vitamina K1.
Vitamina K2 trezește din ce în ce mai mult interes în lumea științifică datorită rolului pe care îl are în transportul calciului în sistemul osos, alături de vitamina D3.
Printre principalele sale beneficii ale vitaminei K2 se numără:
Aşadar, vitamina K2 asigură transportul și fixarea sănătoasă a calciului în oase, prevenind staționarea acestuia la nivelul vaselor de sânge. În cazul copiilor, această vitamină ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos și a dinților.
Vitamina K2 acționează împreună cu vitamina D3 pentru menținerea sănătății oaselor, motiv pentru care trebuie că ea să se regăsească în dietă, mai cu seamă odată cu înaintarea în vârstă.
Un rol neașteptat al vitaminei K2 a fost observat în cazul pacienților diagnosticați cu cancer hepatic, scrie Authority Nutrition. În cazul acestora, administratea suplimentară de K2 la terminarea tratamentului alopat a redus numărul celor care au suferit o recidivă după 3 ani, conform unui studiu.
În cazul cancerului de plămâni, vitamina K2 activează o proteină care acționează la nivelul celulelor canceroase și determină autodistrugerea acestora. În cazul cancerului de canal biliar și leucemie, celulele canceroase se consumă pe ele însele prin eliberarea enzimelor proprii în celule.
Alimentele fermentate, precum brânza și laptele covăsit, sunt alegeri bune ca sursă naturală de vitamina K2. Aceste alimente au, însă, un nivel relativ scăzut de vitamina K2, necesitând un consum mare. Cel mai bun aliment pentru asimilarea acestei vitamine este soia, mai cu seamă produsele fermentate din soia.
Spanacul, broccoli, varza, varza de Bruxelles, fasolea verde, sparanghelul, napii, mazărea, morcovii și conopida sunt, de asemenea, surse excelente de vitamina K2. La fel, untul, gălbenușul de ou, ficatul de vacă, anumite tipuri de brânză şi iaurtul.