Vitamina care aduce tinereţe fără bătrâneţe. Există câteva aspecte pe care le putem îmbunătăți în stilul nostru de viață pentru a mai adăuga câțiva ani de care să ne bucurăm. O viață socială activă, ieșitul prin soare și un program de somn adecvat te pot ajuta. Alimentele pe care le consumăm joacă și ele un rol important când vine vorba de creșterea speranței de vârstă, la fel și o anumită vitamină. Noi cercetări sugerează că o concentrație mare de vitamina A în organism este asociată longevității.
Alimente bogate în vitamina C care te scapă de durerile în gât. Nu ar trebui să lipsească din alimentația ta în sezonul rece
Vitamina care îți crește speranța de viață
În studiul publicat în jurnalul BioMed Research International, cercetătorii au avut sub observație diferite reacții metabolice și antioxidanți comparând prezența lor în organism cu speranța de viață a prticipanților.
Astfel, nu s-au descoperit legături între vitaminele E și C, ci în concentrații mari de vitamina A. Așadar, o dietă bogată în alimente care conțin vitamina A poate înlocui suplimentele. Din alimentație ar trebui să fie nelipsite legumele și fructele care sunt o sursă excelentă de carotenoide precum verdețurile, ardeiul gras, morcovii și cartofii dulci.
Vitamina esențială în lupta cu Omicron. Lipsa ei poate duce la agravarea bolii cu aproape 15 ori! Alimentele pe care trebuie să le consumăm
Vitamina A este un nutrient-cheie pentru păstrarea sănătăţii ochilor, prevenind inflamarea acestora şi reducând riscul apariţiei cataractei. De asemenea, este importantă mai ales pentru vederea în timpul nopţii.
În acelaşi timp, ea ajută la creşterea imunităţii organismului, este un puternic antioxidant, previne uscarea pielii, păstrând pielea strălucitoare, fără riduri şi alte semne ale îmbătrânirii şi este un factor important în menţinerea sănătăţii părului, danturii şi gingiilor.
1. Ficatul de porc şi vită
Ficatul conţine cantităţi mari de vitamina A şi vitamina B12. Conţinutul crescut de vitamina A este un antioxidant cu un rol important în dezvoltare, întărirea sistemului imunitar, îmbunătăţirea vederii şi a fertilităţii. De asemenea, ficatul este un aliment ideal în prevenirea şi combaterea anemiei şi a oboselii, datorită vitaminelor din complexul B conţinute.
2. Gălbenuşul de ou
Există dovezi că gălbenuşul de ou este o sursă excelentă de carotenoizi – luteină şi zeaxantină – care sunt implicaţi în prevenirea tulburărilor de vedere, precum cataracta şi degenerescenţa maculară cauzată de vârstă, o cauză majoră de orbire în cazul persoanelor în vârstă. De asemenea, gălbenuşul de ou este bogat în acid folic, cu rol important în dezvoltarea normală a creierului şi menţinerea memoriei.
3. Legume verzi: spanac, broccoli, salată verde
Aceste legume au un conţinut ridicat de vitamina A şi calciu, precum şi fier. De asemenea, legumele verzi sunt surse excelente de antioxidanţi, care ajută la combaterea cancerului. Pentru a asimila mai bine calciul, este recomandată stropirea acestor legume cu zeamă de lămâie. O altă regulă este combinarea alimentelor bogate în fier cu cele bogate în vitamina C, deoarece acest lucru ajută la absorbţia mai eficientă a fierului.
4. Legume şi fructe portocalii, roşii şi galbene
Morcovii sunt plini de vitamina A, încetinesc procesul de îmbătrânire şi sunt mai uşor de asimilat atunci când sunt gătiţi la temperatură înaltă, nu în stare crudă, explică profesorul Lesley Regan, de la Institutul de Cercetare Alimentară din Marea Britanie. Dovleacul este şi el o sursă excelentă de vitamina A, esenţială pentru vedere, siluetă şi sănătatea inimii, iar papaya mai este numit şi fructul îngerilor, pentru că protejează corpul de boli şi are un gust foarte bun.
De asemenea, cartofii dulci, pepenele galben şi caisele sunt surse grozave de vitamina A, un antiinflamator care luptă cu bacteriile cauzatoare de acnee. O altă sursă excelentă de vitamina A sunt roşiile, care au acţiune protectoare asupra pielii, în faţa acţiunii nocive a radiaţiilor UV. De asemenea, roşiile conţin licopen, antioxidant care încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii şi reduce riscul apariţiei cancerului de piele.