Viteza, principala cauză a accidentelor. 1.25 de milioane de persoane mor în fiecare an pe şoselele din întreaga lume

Gestionarea vitezei este cheia pentru salvarea de vieți omenești. Studiile indică faptul că de obicei, 40-50% dintre șoferi depășesc limitele de viteză. Accidentele de circulație rămân principala cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 ani.
Filip Stan
08 mai 2017, 09:45
Viteza, principala cauză a accidentelor. 1.25 de milioane de persoane mor în fiecare an pe şoselele din întreaga lume

Aproximativ 1.25 de milioane de persoane mor în fiecare an pe șoselele din întreaga lume.

Studiile indică faptul că de obicei, 40-50% dintre șoferi depășesc limitele de viteză. Șoferii care sunt bărbați, tineri și se află sub influența alcoolului sunt mai predispuși să fie implicați în accidente rutiere asociate vitezei.

Accidentele de circulație rămân principala cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 ani. Se estimează că acestea generează costuri care variază între 3 și 5% din PIB-ul țărilor respective și că împing multe familii înspre sărăcie.

Cu toate acestea, doar 47 de țări din lume respectă bunele practici privind una dintre principalele măsuri de gestionare a vitezei, și anume impunerea unei limite de viteză de 50 km/h sau mai puțin în zonele urbane și permiterea autorităților locale să reducă aceste limite chiar mai mult pe drumurile din jurul școlilor, zonelor de locuit și al întreprinderilor.

„Viteza se află în centrul problemei globale a accidentelor din trafic”, precizează Directorul General al OMS, Dr. Margaret Chan. „Dacă țările ar aborda doar acest risc major, vor obține în curând rezultate pozitive, prin drumuri mai sigure, atât în ceea ce privește viețile salvate, cât și prin creșterea mersului pe jos și cu bicicleta, cu efecte profunde și durabile asupra sănătății”.

Măsurile de gestionare a vitezei includ:

  • construirea sau modificarea șoselelor, astfel încât să includă dispozitive care să încetinească traficul, precum sensuri giratorii și limitatoare de viteză;
  • stabilirea unor limite de viteză corespunzătoare caractersticii fiecărui drum;
  • impunerea unor limite de viteză prin utilizarea de măsuri de control manuale și automate;
  • instalarea de tehnologii incorporate în mașinile noi, precum „intelligent speed assistance”, pentru optimizarea vitezei și sisteme autonome de frânare de urgență;
  • creșterea gradului de conștientizare cu privire la pericolul vitezei;

Rata mortalității în traficul rutier este de aproape trei ori mai scăzută în Europa, comparativ cu Africa.

Țările care au înregistrat cele mai mari succese în reducerea drastică a ratelor de deces și de leziuni în trafic, în ultimele decenii – printre care Olanda, Suedia și Marea Britanie – sunt cele care au adoptat o abordare holistică a acestei probleme. Respectivele țări au stabilit ca fiind prioritară viteza de siguranță, ca una dintre cele patru componente ale sistemului de siguranță, alături de drumuri și margini ale carosabilului sigure, vehicule sigure și utilizatori ai rețelelor de drumuri în siguranță.

La nivelul statelor, liderii municipali au avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea circulației – adesea impulsionată la nivel local – ca să transforme orașele în locuri mai atrăgătoare pentru locuit, pentru toată lumea. Prin reducerea vitezei și îmbunătățirea nivelului siguranței, populațiile acestor orașe beneficiază de avantajele suplimentare generate de creșterea mersului pe jos și a mersului pe bicicletă și de reducerea poluării atmosferice și fonice.

Astfel de acțiuni au, la rândul lor, beneficii pozitive pentru sănătate și din punctul de vedere al ratelor bolilor cardiovasculare, ale cancerului, diabetului și ale altor boli netransmisibile.

Raportul „Gestionarea vitezei” a fost lansat pentru a prefața cea de-a patra ediție a Săptămânii Mondiale a Siguranței Rutiere, a ONU, care are loc între 8 și 14 mai 2017.

Săptămâna aceasta și campania aferentă, „Salvează Vieți: #ReduViteza”, atrag atenția asupra pericolelor vitezei și a măsurilor care ar trebui implementate pentru a gestiona acest risc major pentru decesele rutiere și leziunile survenite în trafic.

Săptămâna ONU este o oportunitate unică de „advocacy”, care contribuie la atingerea țintelor Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 3.6 și 11.2 privind siguranța rutieră. Cu ocazia Săptămânii, și OMS va lansa programul Salvează Vieți: un pachet tehnic privind siguranța rutieră, care detaliază 22 de măsuri esențiale, bazate pe dovezi. Acestea sunt considerate ca fiind cu cel mai mare potențial să influențeze în mod pozitiv rata deceselor și a vătămărilor produse în traficul rutier, inclusiv un număr de măsuri ce vizează gestionarea vitezei.

 

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Evacuați! Călin Georgescu e furios. Lovitura finală pentru fostul candidat
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Nativii care lovesc amoros. Își găsesc marea dragoste
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
Cum a arătat rochia de mireasă a Oanei Ciocan? Soția lui Jador a ales o ținută ca în basme
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Proteste de amploare la Tbilisi împotriva noului președinte al Georgiei și a guvernului în funcție
MediaFlux
Rusia OPREȘTE GAZELE de la 1 IANUARIE! Locuitorii rămân FĂRĂ LUMINĂ și CĂLDURĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă