Viteza, principala cauză a accidentelor. 1.25 de milioane de persoane mor în fiecare an pe şoselele din întreaga lume

Gestionarea vitezei este cheia pentru salvarea de vieți omenești. Studiile indică faptul că de obicei, 40-50% dintre șoferi depășesc limitele de viteză. Accidentele de circulație rămân principala cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 ani.
Filip Stan
08 mai 2017, 09:45
Viteza, principala cauză a accidentelor. 1.25 de milioane de persoane mor în fiecare an pe şoselele din întreaga lume

Aproximativ 1.25 de milioane de persoane mor în fiecare an pe șoselele din întreaga lume.

Studiile indică faptul că de obicei, 40-50% dintre șoferi depășesc limitele de viteză. Șoferii care sunt bărbați, tineri și se află sub influența alcoolului sunt mai predispuși să fie implicați în accidente rutiere asociate vitezei.

Accidentele de circulație rămân principala cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 ani. Se estimează că acestea generează costuri care variază între 3 și 5% din PIB-ul țărilor respective și că împing multe familii înspre sărăcie.

Cu toate acestea, doar 47 de țări din lume respectă bunele practici privind una dintre principalele măsuri de gestionare a vitezei, și anume impunerea unei limite de viteză de 50 km/h sau mai puțin în zonele urbane și permiterea autorităților locale să reducă aceste limite chiar mai mult pe drumurile din jurul școlilor, zonelor de locuit și al întreprinderilor.

„Viteza se află în centrul problemei globale a accidentelor din trafic”, precizează Directorul General al OMS, Dr. Margaret Chan. „Dacă țările ar aborda doar acest risc major, vor obține în curând rezultate pozitive, prin drumuri mai sigure, atât în ceea ce privește viețile salvate, cât și prin creșterea mersului pe jos și cu bicicleta, cu efecte profunde și durabile asupra sănătății”.

Măsurile de gestionare a vitezei includ:

  • construirea sau modificarea șoselelor, astfel încât să includă dispozitive care să încetinească traficul, precum sensuri giratorii și limitatoare de viteză;
  • stabilirea unor limite de viteză corespunzătoare caractersticii fiecărui drum;
  • impunerea unor limite de viteză prin utilizarea de măsuri de control manuale și automate;
  • instalarea de tehnologii incorporate în mașinile noi, precum „intelligent speed assistance”, pentru optimizarea vitezei și sisteme autonome de frânare de urgență;
  • creșterea gradului de conștientizare cu privire la pericolul vitezei;

Rata mortalității în traficul rutier este de aproape trei ori mai scăzută în Europa, comparativ cu Africa.

Țările care au înregistrat cele mai mari succese în reducerea drastică a ratelor de deces și de leziuni în trafic, în ultimele decenii – printre care Olanda, Suedia și Marea Britanie – sunt cele care au adoptat o abordare holistică a acestei probleme. Respectivele țări au stabilit ca fiind prioritară viteza de siguranță, ca una dintre cele patru componente ale sistemului de siguranță, alături de drumuri și margini ale carosabilului sigure, vehicule sigure și utilizatori ai rețelelor de drumuri în siguranță.

La nivelul statelor, liderii municipali au avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea circulației – adesea impulsionată la nivel local – ca să transforme orașele în locuri mai atrăgătoare pentru locuit, pentru toată lumea. Prin reducerea vitezei și îmbunătățirea nivelului siguranței, populațiile acestor orașe beneficiază de avantajele suplimentare generate de creșterea mersului pe jos și a mersului pe bicicletă și de reducerea poluării atmosferice și fonice.

Astfel de acțiuni au, la rândul lor, beneficii pozitive pentru sănătate și din punctul de vedere al ratelor bolilor cardiovasculare, ale cancerului, diabetului și ale altor boli netransmisibile.

Raportul „Gestionarea vitezei” a fost lansat pentru a prefața cea de-a patra ediție a Săptămânii Mondiale a Siguranței Rutiere, a ONU, care are loc între 8 și 14 mai 2017.

Săptămâna aceasta și campania aferentă, „Salvează Vieți: #ReduViteza”, atrag atenția asupra pericolelor vitezei și a măsurilor care ar trebui implementate pentru a gestiona acest risc major pentru decesele rutiere și leziunile survenite în trafic.

Săptămâna ONU este o oportunitate unică de „advocacy”, care contribuie la atingerea țintelor Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 3.6 și 11.2 privind siguranța rutieră. Cu ocazia Săptămânii, și OMS va lansa programul Salvează Vieți: un pachet tehnic privind siguranța rutieră, care detaliază 22 de măsuri esențiale, bazate pe dovezi. Acestea sunt considerate ca fiind cu cel mai mare potențial să influențeze în mod pozitiv rata deceselor și a vătămărilor produse în traficul rutier, inclusiv un număr de măsuri ce vizează gestionarea vitezei.

 

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Pensionare anticipată 2025. Cine poate ieși la pensie mai devreme și câți bani primește. Aceasta este metoda de calcul
Capital.ro
Călin Georgescu devine istorie?! Răsturnare de situație chiar înainte de alegeri: Va fi urmat de executare!
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Apelul la care nu trebuie să răspunzi niciodată. E o mare escrocherie
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Menajera l-a costat mariajul, iar divorțul, casa! Unde a ajuns să locuiască fostul campion român, după ce a rămas fără vila din
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu NU poate fi oprit. Maestrul Florin Zamfirescu a amuțit România: Câștigă cu 80%
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Doi ostatici israelieni eliberați de Hamas în Fâșia Gaza
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România