‘Cu un serviciu european de informaţii, precum cel pe care-l propun să fie creat la orizontul anului 2020, Europa va putea să vorbească pe o singură voce. NSA are nevoie de o contrapondere‘, a declarat Viviane Reding într-un interviu acordat agenţiei spaniole de presă.
Citeşte şi Un jurnalist al The Guardian aflat în Brazilia susţine că a primit 20.000 de documente de la Snowden
În opinia vicepreşedintei Comisiei Europene, după aprobarea directivei privind protecţia datelor comunitare, probabil înaintea alegerilor europarlamentare, va fi momentul potrivit pentru începerea negocierilor pentru un acord vizând cooperarea între serviciile secrete din statele UE.
Ea a subliniat importanţa acestei directive, care va aduce la zi măsurile de protecţie a datelor în era internetului şi a reţelelor de socializare, actuala legislaţie în domeniu datând din anul 1995, când internetul nu era un mijloc de comunicare în masă. Conform noii reglementări, operatorii extracomunitari care desfăşoară activităţi în UE vor fi nevoiţi să respecte normele de protecţie a datelor, în caz contrar riscând amenzi ce pot ajunge până la 2% din cifra lor de afaceri.
Citeşte şi Biden: Succesul României ca partener democratic cu stat de drept puternic este vital pentru business
Întrebată despre acordul de liber schimb aflat în curs de negociere cu Statele Unite, vicepreşedinta Comisiei Europene s-a pronunţat ca protecţia datelor să nu fie inclusă în această înţelegere, poziţie exprimată şi de comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht.
În privinţa posibilei suspendări a acordului de transfer al datelor bancare semnat de UE şi SUA în cadrul luptei antiteroriste, de care NSA s-ar fi folosit pentru a spiona reţeaua bancară Swift, Viviane Reding s-a arătat precaută, afirmând că are nevoie de mai multe informaţii pentru dovedi că o astfel de acţiune chiar s-a produs.