Vizionarea imaginilor unei tragedii poate fi mai traumatizantă decât trăirea evenimentului

Persoanele care au fost expuse şase ore pe zi la informaţii din mass-media despre atentatul de la maratonul din Boston au fost mai traumatizate decât cele care s-au aflat la locul tragediei, afirmă un studiu american publicat luni, potrivit AFP.
Iulian Tudor
10 dec. 2013, 11:21
Vizionarea imaginilor unei tragedii poate fi mai traumatizantă decât trăirea evenimentului

În ancheta publicată în revista de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii au studiat consecinţele psihologice ale unei expuneri repetate la violenţă prin intermediul mijloacelor de informare tradiţionale sau digitale, după acest atentat, primul pe teritoriul american după cele de la 11 septembrie 2001, scrie Agerpres.

La 15 aprilie, două bombe artizanale au explodat la linia de sosire a maratonului din Boston, atentatul soldându-se cu trei morţi şi 260 de răniţi, între care mai mulţi şi-au pierdut membre.

Imaginile cele mai violente ale tragediei au fost cenzurate sau atenuate de media, însă numeroase imagini neprelucrate au fost postate pe reţelele de socializare de către martori, a explicat pentru agenţia de presă franceză Roxane Cohen Silver, unul din autorii studiului.

„Ceea ce ne uimeşte este impactul pe care l-au avut aceste imagini, inclusiv asupra persoanelor care nu au fost prezente la faţa locului”, a explicat Cohen Silver, profesor de psihologie la Universitatea Irvine din California.

„Acoperirea mediatică a suscitat mai multe reacţii de stres acut decât experienţa în sine” a atentatului, a precizat profesorul.

Stresul acut se manifestă printr-o serie de simptome precum gânduri copleşitoare, o stare permanentă de hipervigilenţă sau episoade recurente de flashback, explică France Presse.

Pentru studiu, cercetătorii i-au întrebat pe cei 4.675 de participanţi cât de mult au fost expuşi la mass-media în cele două până la patru săptămâni după atentat şi care a fost starea lor psihologică.

Deloc suprinzător, martorii la atentat sau cei care cunoşteau persoane prezente la maratonul de la 15 aprilie au arătat mai multe semne de stres şi au fost mai înclinate să afle informaţii pe acest subiect decât persoanele care nu au avut vreo legătură cu atentatul.

Însă cifrele se inversează în cazul persoanelor care au consultat mijloacele de informare privind tragedia timp de peste şase ore pe zi, a explicat Roxane Cohen Silver. „Nu este vorba de minimalizarea consecinţelor expunerii directe la tragedie, ci de faptul că acoperirea mediatică a declanşat şi mai mult stres acut”, a adăugat profesorul.

Expunerea la media a inclus citirea de articole, vizionarea reportajelor televizate şi înregistrărilor video cu explozia bombelor, precum şi consultarea imaginilor şi mărturiilor pe reţelele de socializare.

Studiul ridică problema responsabilităţii morale a mijloacelor de informare, deja pusă în discuţie în trecut de cercetările asupra traumatismelor indirecte, explică Bruce Shapiro, directorul unui departament specializat în acoperirea conflictelor sau atentatelor de către jurnalişti la Universitatea Columbia.

Peisajul mediatic contemporan oferă un acces mai facil la imagini care pot dăuna, în special dacă sunt vizionate de mai multe ori, subliniază Cohen Silver, potrivit AFP. „Oamenii trebuie să fie conştienţi că nu există nicio consecinţă psihologică benefică în vizionarea repetată a unor imagini oribile”, adaugă profesorul.

Citeşte şi Expunerea regulată la ştiri negative oferă „imunizare” împotriva tristeţii

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Femeia care îi bântuie visele lui Mihai Bobonete. A divorțat de două ori
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Peste 3000 de solicitări înregistrate la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov
MediaFlux
TRADIȚII în a DOUA ZI de CRĂCIUN! E INTERZIS ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)