Vizita comisiei parlamentare Roşia Montană s-a încheiat

Cei 13 membri ai Comisiei parlamentare Roşia Montană şi-au încheiat, miercuri seară, vizita în judeţul Alba, la Câmpeni, iar cele aproximativ 1.000 de persoane care au încercat să le blocheze plecarea în faţa unui restaurant din localitate au încetat protestul.
Romania TV
25 sept. 2013, 19:02
Vizita comisiei parlamentare Roşia Montană s-a încheiat

Membrii Comisiei parlamentare Roşia Montană şi-au încheiat vizita în judeţul Alba şi urmează să plece la Bucureşti, unde joi vor începe audierile în cadrul comisiei, transmite corespondentul Mediafax.

La aproximativ o oră de la plecarea parlamentarilor, cele aproximativ 1.000 de persoane adunate în faţa restaurantului din Cîmpeni, unde s-a desfăşurat întâlnirea comisiei cu reprezentanţii opozanţilor faţă de proiect, au încetat protestul. Reprezentanţii protestatarilor faţă de proiectul minier au anunţat însă că vor continua manifestările şi în zilele următoare în Câmpeni.

La întâlnirea care s-a desfăşurat într-un restaurant din Câmpeni au participat membrii Comisiei speciale parlamentare Roşia Montană, reprezentanţi ai unor ONG-uri care se opun proiectului minier, ai unor societăţi comerciale din zonă, reprezentanţi ai comunităţii, precum medici, un preot şi un notar public, dar şi ai unor asociaţii profesionale şi ai crescătorilor de animale.

Participanţii la întâlnire i-au informat pe membrii Comisiei speciale parlamentare Roşia Montană că se opun proiectului minier deoarece îl consideră periculos, iar pe de altă parte afacerile şi vieţile lor ar fi afectate dacă ar începe exploatările.

În paralel, la poarta restaurantului s-au adunat aproximativ 1.000 de protestatari care au scandat lozinci împotriva proiectului minier: „Nu ne trataţi cu cianură”, „Vrem natură, nu cianură” şi „Apusenii nu gustă cianură”.

Miercuri, la Roşia Montană s-au aflat 13 din cei 19 parlamentari din Comisia specială parlamentară.

Senatorul Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei speciale parlamentare pentru Roşia Montană, spunea, după ce a vizitat o parte din obiectivele din zonă, că va fi o decizie foarte greu de luat pentru că, indiferent care va fi aceasta, vor exista supărări.

Aproximativ 350 de angajaţi ai companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation au contracte de muncă pe perioadă determinată, care expiră la 1 octombrie, aceştia lucrând, în prezent, la restaurarea galeriilor şi la prospecţiuni.

Galeria Cătălina-Monuleşti a fost reabilitată de compania minieră, mina fiind surpată după ce exploatarea de stat a fost închisă. Mina păstrează şi urme ale vechilor galerii romane, fiind inclusă în programul de cercetare arheologică derulat la Roşia Montană pentru descărcarea de sarcină arheologică a zonei, astfel ca proiectul minier să poată fi derulat.

Liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului” din Roşia Montană, Cristian Albu, declara, în timpul blocării angajaţilor RMGC în subteranul galeriei Cătălina-Monuleşti, că minerii sunt supăraţi că la nivel naţional s-a înţeles că în galerie condiţiile nu sunt dificile şi nu ar fi unele de subteran, ci ar fi „ca într-un muzeu”.

„Oamenii sunt supăraţi pentru că s-a înţeles că în galerie condiţiile nu sunt dificile, ci ar fi ca într-un muzeu. Poate s-a înţeles că sunt condiţii ca în Pasajul Unirii, deşi oamenii aceia stau în umezeală şi o temperatură de şase grade”, afirma Albu.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au avut loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Protestele au fost declanşate după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

În 11 septembrie, 22 de mineri s-au blocat in subteranul galeriei Cătălina-Monuleşti, alţi 11 angajaţi ai aceleiaşi companii alăturându-li-se două zile mai târziu.

În seara de 15 septembrie, toţi cei 33 de angajaţi ai RMGC au ieşit din galerie după ce premierul Victor Ponta s-a dus la ei într-o vizită neanunţată şi i-a convins să renunţe la protest, promiţându-le că va trimite în zonă o comisie parlamentară specială.

În după-amiaza aceleiaşi zile, aproape două mii de persoane din ţară au mers la Roşia Montană pentru a-şi manifesta solidaritatea cu cei 33 de angajaţi ai RMGC blocaţi în subteran. Întrebat, la vremea respectivă, cine sunt cele cinci mii de persoane, liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului” din Roşia Montană, Cristian Albu, a răspuns că sunt „comunităţile miniere în care este nevoie de locuri de muncă”.

Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, exploatarea minieră de la Roşia Montană propusă de compania Roşia Montană Gold Corporation „este de utilitate publică şi de interes public naţional deosebit”.

Conform acestuia, exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Limitele în care ar putea fi indexate pensiile. Ultimele calcule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București