Premierul Marcel Ciolacu a fost primit, miercuri, de premierul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Keir Starmer, la reşedinţa acestuia din Londra. În deschiderea Forumului, premierul Ciolacu a reafirmat angajamentul României față de parteneriatul strategic cu Marea Britanie, lansat în 2003 tot de o guvernare social-democrată, subliniind că relația bilaterală este susținută de o prietenie îndelungată și de legături istorice solide.
„Este timpul ca după 17 ani să relansăm relația cu UK, pentru că vorbim despre una dintre puterile mondiale, parte din Consiliul de Securitate al ONU, o țară influentă în NATO, G7 și OCDE care a contribuit decisiv la parcursul euroatlantic al României”, a declarat Premierul Ciolacu. Forumul marchează un pas important spre o colaborare economică, axată pe investiții și dezvoltare comună.
România, oportunitate majoră de investiții pentru oamenii britanici de afaceri
România se conturează ca o destinație promițătoare pentru investitorii britanici, a subliniat Ciolacu, oferind exemple de succes precum investiția fondului britanic Actis la Arad, într-un proiect major de energie verde, cu o capacitate de 1.044 MW.
Premierul a explicat că România este una dintre cele mai stabile țări energetice din Uniunea Europeană, având doar 28% dependență de importuri și fiind al doilea producător de gaze naturale din UE. Această stabilitate energetică și infrastructura în continuă dezvoltare fac din România o destinație atractivă pentru capitalul străin.
„Avem forță de muncă calificată și avem unele dintre cele mai mici taxe pe capital din Europa. De aceea, suntem o destinație bună în care să își aducă banii și să facă profit. Vreau să fim un partener cheie – economic și energetic, al Marii Britanii în regiunea Mării Negre. Avem toate avantajele competitive. Și aici mă gândesc și la viitorul proces de reconstrucție a Ucrainei, unde portul Constanța – în care investim zeci de milioane de euro, va trebui să fie principalul hub logistic”, a adăugat Premierul Ciolacu.
Comerțul bilateral dintre România și Marea Britanie, pe plus cu 10% în 2024
Pe fondul unei creșteri a comerțului bilateral, cu un avans de 9% în acest an, România și Marea Britanie au discutat despre viitoare proiecte comune, inclusiv în domenii strategice precum energie, IT și industrie de apărare.
Schimburile comerciale dintre cele două țări sunt în creștere, anul acesta, la primele 9 luni pe plus cu 10%, până la aproximativ 4 mld. euro.
„Așadar – mesajul meu pentru dumneavoastră este simplu și clar: România este o destinație sigură în care să vă aduceți banii și să faceți profit!”, a punctat Marcel Ciolacu.
Sprijin pentru românii din Marea Britanie
Vizita lui Marcel Ciolacu a adus în prim-plan și sprijinul oferit românilor care trăiesc în Marea Britanie. Cu o comunitate românească de peste 1,2 milioane de persoane, limba română a devenit a treia cea mai vorbită în Anglia și Țara Galilor.
Premierul a transmis un mesaj de recunoștință pentru contribuția acestora la societatea britanică și a subliniat nevoia de a reduce exodul forței de muncă.
„Obiectivul meu ca premier este să reducem numărul românilor care pleacă la muncă în străinătate,” a spus Ciolacu, invitând investitorii britanici să contribuie la dezvoltarea României.
PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri. CMF 31240010Premierul Marcel Ciolacu a fost primit, miercuri, de premierul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Keir Starmer, la reşedinţa acestuia din Londra.