Într-un moment în care cele două puteri traversează cea mai gravă criză a relațiilor diplomatice bilaterale de la prăbușirea URSS în 1991, simpla prezență a secretarul de stat american, prima vizită a unui oficial cu rang înalt de la declanșarea conflictului din Ucraina, a reprezentat în sine semnul voinței de a reînnoda legăturile, potrivit Agerpres.
„Nu am fost tot timpul de acord în cursul discuției noastre, dar întâlnirea de astăzi (marți) ne-a permis să ne înțelegem mai bine”, a salutat Serghei Lavrov într-o conferință de presă, organizată în comun cu oaspetele american după o întrevedere de patru ore cu președintele rus, Vladimir Putin.
John Kerry, care urmează să se deplaseze miercuri la Antalya, în Turcia, pentru a participa la un summit NATO, a subliniat la rândul său „nevoia urgentă” de a găsi o poziție comună în dosarele spinoase care agită lumea.
Pe de altă parte, el a avansat ideea unei ridicări a sancțiunilor occidentale, adoptate pe etape după anexare Crimeii de către Rusia, dacă armistițiul este respectat în Ucraina — o modalitate de a le reaminti rușilor influența lor asupra separatiștilor.
Secretarul de stat american și omologul său rus au căzut „de acord (…) să se concentreze asupra unui singur obiectiv: să facă în așa fel încât cei care au semnat acordul de la 12 februarie (la Minsk) să îl respecte”, a anunțat Serghei Lavrov.
La rândul său, John Kerry a atras atenția că „recurgerea la forță de oricare dintre părți (în conflictul ucrainean) ar fi extrem de devastatoare”, temperând astfel ambițiile președintelui Petro Poroșenko de a prelua controlul asupra aeroportului din Donețk, aflat în mâinile separatiștilor.
Pe lângă conflictul din Ucraina, cei doi miniștri au discutat despre războiul din Siria și chestiunea programului nuclear iranian, asupra căruia trebuie încheiat un acord definitiv cel mai târziu pe 30 iunie.