Liderul de la Casa Albă și Prima Doamnă, Melania Trump, au mers de mână pentru a depune o jerbă în Sala amintirii din cadrul complexului memorial.
„Cuvintele nu sunt suficiente pentru a descrie profunzimea abisală a răului sau amploarea suferinței și a distrugerii. A fost ora cea mai neagră a istoriei. A fost cea mai atroce crimă împotriva lui Dumnezeu și a copiilor Lui”, a spus Donald Trump într-un scurt discurs rostit după ceremonia depunerii de flori, potrivit Agerpres.
Administrația Trump și-a atras critici în lunile care au urmat după învestirea președintelui, în ianuarie, din cauza unor omisiuni sau formulări inadecvate legate de Holocaust. Chiar de Ziua internațională de comemorare a Holocaustului, în ianuarie, o declarație a administrației pentru a marca această zi a omis să-i menționeze pe evrei, care reprezintă majoritatea celor uciși în Holocaust. În aprilie, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a stârnit indignare afirmând că Hitler nu s-a coborât la nivelul președintelui sirian Bashar Al-Assad pentru a folosi arme chimice asupra propriului popor. Mai mult, Spicer a folosit și termenul „centre ale Holocaustului”, referindu-se cel mai probabil la lagărele de exterminare naziste, informează Agerpres.
Citeşte şi Donald Trump, reacţie DURĂ după atentatul de la Manchester
Organizația nonguvernamentală Liga Antidefăimare a atras atenția luna trecută că incidentele antisemite, de la amenințări cu bombe și vandalizări de cimitire până la atacuri și hărțuiri, sunt în creștere în SUA de la alegerea lui Donald Trump și că în această evoluție a jucat un rol și „atmosfera politică tensionată”.
Președintele a fost criticat și pentru că a așteptat până la sfârșitul lui februarie pentru a rosti prima condamnare publică a incidentelor antisemite. Ulterior, el a subliniat că astfel de incidente sunt „înfiorătoare” și transmit mesajul că mai sunt multe de făcut pentru a elimina din rădăcini ura, prejudecățile și răutatea.