Aceasta este cea de-a doua vizită a Suveranului Pontif în Europa de Est în această lună. Papa Francisc va sta trei zile în România, ţară majoritar ortodoxă, în care catolicii reprezintă puţin peste 5% din populaţie. La începutul lunii mai, Papa a vizitat Bulgaria şi Macedonia de Nord, unde a discutat despre subiecte precum migraţia şi apartenenţa la Uniunea Europeană.
Vizita Papei Francisc vine în contextul în care în România au loc schimbări importante pe plan intern, după ce Liviu Dragnea, unul dintre cei mai puternici politicieni din ţară a fost condamnat pentru corupţie, iar Partidul Social Democrat, aflat la putere, a pierdut alegerile europarlamentare.
La sosirea sa la Bucureşti, Papa va ţine un discurs în faţa reprezentanţilor autorităţilor centrale şi a membrilor corpului diplomatic. Suveranul Pontif a folosit în repetate rânduri astfel de ocazii pentru a promova moralitatea politică şi unitatea europeană.
Vizita Papei Francisc vine la 20 de ani după vizita Papei Ioan Paul al II-lea. Spre deosebire de acesta din urmă, care a vizitat doar capitala ţării, Papa Francisc va vizita Moldova, dar şi Transilvania, provincie istorică unde trăieşte o importantă comunitate maghiară.
Un punct important al vizitei va fi beatificarea a şapte episcopi greco-catolici care au murit în închisoare în perioada comunistă. Ei au fost declaraţi martiri anul acesta şi urmează să fie canonizaţi.
În perioada comunistă, autorităţile au confiscat proprietăţile Bisericii Greco-Catolice şi le-au ordonat membrilor săi să se alăture Bisericii Ortodoxe, întrucât partidul i-ar fi putut controla mai uşor. Cei care au refuzat au fost condamnaţi la închisoare sau la moarte.
Reuters mai notează că deşi multe dintre aceste proprietăţi nu au fost restituite nici la 30 de ani de la prăbuşirea regimului comunist, relaţia dintre Biserica Ortodoxă Română şi Vatican este una bună, iar Papa Francisc se va întâlni şi se va ruga alături de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.