Viziuni diferite în Parlamentul European privind viitorul Uniunii Europene

Dezbaterea de miercuri din Parlamentul European (PE) pe tema viitorului Uniunii Europene a evidențiat viziuni diferite asupra proiectului european lovit acum de Brexit, o rană a unui euroscepticism ce riscă să devină contagios.
Filip Stan
15 mart. 2017, 16:35
Viziuni diferite în Parlamentul European privind viitorul Uniunii Europene

Președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Jean-Claude Juncker și Donald Tusk, au susținut ideea unei Europe cu mai multe viteze, alternativa în opinia lor fiind ca UE să nu mai avanseze deloc, viziune împărtășită de marile grupuri politice proeuropene din legislativul european.

‘Nu este vorba despre ridicarea unei Cortine de Fier (…), ci de recunoașterea faptului că nu toți pot urma același ritm’, a spus Juncker, pronunțându-se astfel din nou pentru o aprofundare asimetrică a integrării europene, idee neagreată de statele est-europene, dar asupra căreia s-au pronunțat liderii Germaniei, Franței, Italiei și Spaniei la mini-summitul lor desfășurat săptămâna trecută la Versailles.

La rândul său, Donald Tusk a insistat că UE trebuie să ‘renască’ la summitul ce se va desfășura la Roma pe 25 martie și la care s-ar putea schița viitorul blocului comunitar. Recent reales președinte al Consiliului European, Tusk a mai subliniat că reforma UE trebuie să se bazeze pe încrederea reciprocă, o idee împărtășită în timpul dezbaterii din plenul PE de premierul italian, Paolo Gentiloni, și de vicepremierul maltez, Louis Grech, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE, informează Agerpres.

Din declarația de la Roma, care urmează să fie adoptată la summit-ul aniversar dedicat împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, ‘trebuie să reiasă un mesaj de încredere în UE’, a indicat Gentiloni, iar în viziunea sa această încredere a cetățenilor în UE poate reveni dacă se iese cu succes din criză și dacă se reduce șomajul în rândul tinerilor.

Citeşte şi Gabriela Creţu, despre UE: Construcţia europeană riscă să se prăbuşească

Cauzele scăderii încrederii în UE sunt însă altele în opinia eurodeputaților din grupul conservatorilor reformiști și a celor din grupurile eurosceptice, de exemplu spaniolul Matteo Salvini, eurodeputat din partidul Liga Nordului, sugerând că ‘pentru a salva proiectul european’ trebuie să începem prin ‘arderea Tratatului de la Maastricht’, documentul care în anul 1992 a pus bazele Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

La cealaltă extremă avem opinia liderului grupului liberal din PE, Guy Verhofstadt, care s-a pronunțat pentru o Europă federalistă, ce presupune o diminuare și mai mult a competențelor statelor naționale în favoarea instituțiilor comunitare și a deciziilor luate la nivelul UE, în opinia lui Verhofstadt UE având nevoie de o armată europeană și un guvern economic comunitar.

Un tablou al actualei situații a Uniunii Europene a fost conturat de eurodeputatul popular spaniol Esteban González Pons, care a spus că ‘Europa se învecinează la nord cu populismul, la sud cu refugiații, la est cu Putin, la vest cu zidul lui Trump, în trecut cu războiul și în viitor cu Brexitul’.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cinci zodii au protecție totală începând din 22 ianuarie. Vine cea mai de succes perioadă, Balanțele au tras cartea norocoasă
Capital.ro
EL va fi înlocuitorul lui Călin Georgescu. Va strânge chiar mai multe voturi: E redutabil!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de nazist a fost gestul făcut de Elon Musk la învestirea lui Donald Trump: „Nu știu cât a învățat el istorie”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Prăjitură delicioasă din perioada comunistă. Un răsfăț la desert
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
Anda, o tânără de 34 de ani din Târgu-Jiu, a fost găsită moartă în propriul apartament 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale?! Este obligatoriu pentru orice candidat la prezidențiale
StirileBZI
Călin Georgescu a luat decizia! Ce platformă a lansat candidatul la președinție
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Donald Trump îl grațiază pe fondatorul Silk Road, Ross William Ulbricht
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!