„A fost o perioadă foarte frumoasă, în care am început foarte multe proiecte, sunt foarte mândru de ce am făcut. Aş vrea să mulţumesc celor care ieri s-au adunat în faţa Guvernului în semn de solidaritate la plecarea mea. Ei sunt unii dintre oamenii pe care m-am bazat. Aceste reforme trebuie să continue”, a spus Vlad Alexandrescu.
„Cu toată priceperea mea am încercat să iniţiez şi să duc mai departe reforma, la un moment dat am întâmpinat nişte presiuni foarte mari, nişte rezistenţe foarte mari şi cred că aceste rezistenţe mă împiedică acum să-mi duc mai departe misiunea”, a adăugat fostul ministru, precizând că resitenţele au venit „pe partea de patrimoniu”. „Sunt singurul ministru al Culturii care a ieşit în stradă să oprească buldozerele, atât în Piaţa Romană cât şi în Parcul Romanescu din Craiova. E clar că lucrul ăsta a deranjat grupuri de interese”, a subliniat el, citat de Digi24.
Vlad Alexandrescu a mai spus despre manifestaţia de susţinere de ieri, de la Guvern că „a însemnat un extraordinar semnal de solidaritate. Pentru aceşti oameni am lucrat nopţi întregi. Sunt mândru că mă consideră un om de-al lor. Nu mai ştiu să fi fost al ministru al Culturii la care să fi fost o manifestaţie de stradă.”
Citeşte şi: Dacian Cioloş, PRIMA REACŢIE după demisia lui Vlad Alexandrescu de la Ministerul Culturii
Referitor la criticile preşedintelui Iohannis la adresa sa, Vlad alexandrescu a declarat că i s-a părut „injust”. „Problema de la Operă e gravă, de management, care s-a stratificat în ani de zile. Nu poate fi rezolvată într-o zi. Cere profunzime, înţelepciune”, a punctat fostul ministru.
„Eram în discuţii cu unul dintre cei mai mari regizori şi conducatori de opere din lume, mă gândesc la Ioan Holender, la Andrei Şerban, la Cristian Badea, oameni cu care m-am sfătuit. Aveam un program pentru Operă şi consider că n-am fost lăsat să-l duc la îndeplinire”, a mai spus Vlad Alexandrescu.
Fostul ministrul a spus şi că Opera este pândită de pericolul de a cădea „într-un provincialism iremediabil.”
„Consider că tot ce am făcut e de bună credinţă. Reforma instituţiilor de spectacol din România este un lucru dificil, care, indiferent de cine va fi întreprins, va conduce la nemulţumiri din partea unor persoane. Este evident că sunt grupuri de interese foarte mari, că există conduceri ale unor instituţii care au îmbătrânit foarte mult, s-au anchilozat în reflexe foarte vechi şi care refuză orice înnoire şi întinerire a managementului, refuză orice fel de schimbare, acest lucru a fost evident în tot timpul mandatului meu”, a spus Vlad Alexandrescu.
Despre faptul că vicepremierul Vasile Dîncu a mers după el să discute cu angajaţii, fostul ministru a spus că „a avut aceeaşi concluzie, că în situaţia de faţă nu se poate stabili un dialog. Trebuie luate decizii foarte serioase, severe.”