Medicul Vlad Ciurea spune că un obicei banal de la piscină sau mare poate fi fatal. Potrivit medicului, este vorba despre sărituri. Toată lumea le face, ori le-a făcut la un moment dat măcar o dată. Adevărul este că o simplă săritură, făcută greșit, poate duce la o tragedie.
Vlad Ciurea le recomandă românilor să nu sară niciodată în cap. Multe persoane au acest obicei, iar senzația poate fi una destul de plăcută. Totuși, săriturile în cap ar fi bine să fie făcute doar de profesioniști.
Litoralul Pentru Toți 2024. Unde te poți caza cu 230 lei pe noapte
„Dacă eu nu mă asigur, entuziasmul este total, nu îmi iau nicio măsură de siguranță, de apărare, de control asupra mea, doar văd apa și mă arunc, mă arunc fără să realizez că se poate întâmpla o nenorocire… Pot aluneca, pot cădea, iar săritura în piscină trebuie să fie cu făcută cu foarte mare atenție.
În apa potrivită, sigură, astfel încât această săritură să nu devină periculoasă. Chiar vă rog, voi, cei care aveți mintea întreagă, dragi români, nu săriți în cap. Doar specialiștii au voie să facă lucrul acesta”, spune renumitul neurochirurg.
Ce poți să pățești dacă faci acest lucru? Medicul Vlad Ciurea spune că există o distanță mică către un traumatism craniocerebral. Creierul este extrem de sensibil, astfel că este bine să fim atenți cu această zonă.
Acesta a mai adăugat că a văzut numeroase cazuri cât se poate de groaznice. Iar probleme a fost că victimele erau de cele mai multe persoane tinere, care nu au apreciat adâncimea piscinei, astfel că au avut parte de lovituri puternice.
”Creierul este partea cea mai sensibilă. Săritura în piscină este foarte periculoasă. Am văzut multe traumatisme craniocerebrale, traumatisme toracice, sau politraumatisme din cauza faptului că s-au răsturnat în piscină.
Și din nefericire, cel mai grav este acel traumatism cervical, în urma căruia paralizezi, și am văzut aceste cazuri groaznice ale persoanelor tinere care nu au apreciat adâncimea piscinei, au căzut în cap”, a mai adăugat Vlad Ciurea.
„Nu este vorba doar despre ruperea osoasă, osul se rupe, se reface, se poate repoziționa, dar este vorba despre structura nervoasă care este extrem de sensibilă. Încă nu s-a rezolvat problema traumatismului măduvei cervicale. Am spus traumatism, nu am spus rupere, este cu totul altceva. Numai dacă zgudui măduva poți să ai paralizia celor patru membre, tetrapareză sau tetraplegie”, mai avertizează prof. dr. Vlad Ciurea.