Potrivit medicului Vlad Ciurea, o rutină corespunzătoare poate contribui la menținerea unui creier sănătos și la prevenirea stărilor de melancolie, frecvente în sezonul rece.
Una dintre recomandările esențiale ale doctorului Ciurea este de a ieși zi de zi în aer liber și a include această activitate în rutina de zi cu zi. Această activitate nu doar că ajută la îmbunătățirea stării de spirit, dar are și un impact semnificativ asupra sănătății mentale. Specialiștii spun că plimbările contribuie la oxigenarea creierului și îmbunătățesc de asemenea și funcțiile cognitive.
Exercițiile fizice constante sunt un alt aspect important menționat de medic. Studiile au arătat că adulții în vârstă care practică regulat activități fizice în aer liber au un risc mai mic de a dezvolta boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. Aceasta sugerează că mișcarea nu este benefică doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru sănătatea mentală. Combinarea exercițiului fizic cu conexiunile sociale nu doar că reduce stresul, dar acționează ca un „exercițiu aerobic” pentru creier. Efectele benefice sunt amplificate atunci când plimbările sunt făcute în compania unor prieteni sau a persoanelor dragi, datorită impactului pozitiv pe care interacțiunea socială îl are asupra stării mentale.
„Acum trebuie să luăm apă curată, să luăm oxigen din pădurile care au mai rămas, să luăm lucruri cât mai proaspete. Toate acestea ne duc la o stare benefică. Este o plăcere, mai ales dacă prindem o toamnă să nu fie dură, să fie treptată, frumoasă. Este o plăcere, o plăcere pentru organism, plăcere pentru viață. Și anotimpul de toamnă trebuie privit ca o plăcere, ca o relaxare și psihică și fizică. Și noi nu trebuie să cedăm activitatea”, a precizat mediul Ciurea, conform FANATIK.
Medicul subliniază importanța consumului de alimente bogate în vitamine și nutrienți, cum ar fi fructele și legumele de sezon. Acestea nu doar că sprijină sănătatea fizică, dar contribuie și la buna funcționare a creierului. Alimentele bogate în omega-3, precum peștele și nucile, sunt deosebit de importante și au un impact pozitiv asupra funcției cognitive.