Vlad Nistor: Noul lider nord coreean ar putea crea tensiuni regionale

In pofida tuturor sperantelor si a optimismului dezlantuit al unor guverne sau a unor personalitati publice din intreaga lume, cu siguranta anul 2012 nu va marca sfarsitul crizei globale.
Romania TV
21 dec. 2011, 16:29
Vlad Nistor: Noul lider nord coreean ar putea crea tensiuni regionale

Criza va continua sa afecteze in mod esential planeta, dar consecintele acesteia sunt inca foarte greu de prevazut astazi. Comportamentele economice cu siguranta se vor schimba in mod esential, decidentii politici vor fi de multe ori obligati sa ia hotarari pe care astazi nici nu si le pot imagina, uneori chiar vom sesiza aparitia unor tensiuni interstatale care astazi nici nu ne trec prin minte. Raportul de pondere economica si politica dintre diversele continente se poate schimba semnificativ, in mod cert in defavoarea Europei si probabil chiar si in defavoarea Americii de Nord. Si ierarhia tarilor emergente se va schimba, sau macar va intra intr-un proces de schimbare rapida, China pierzandu-si pozitia dominanta din acest grup de state.

Cu siguranta Europa  anul 2012 va suferi schimbari esentiale. E greu de stiut daca moneda euro va supravietui sau nu, este insa destul de probabil ca ea sa supravietuiasca ca rezultat al unor mari eforturi de coeziune si solidaritate, in primul rand al unor eforturi politice. Decizia va fi insa intotdeauna greu de luat iar manifestari centrifuge ale unor tari mai mari sau mai mici vor face ca supravietuirea Europei unite sa nu fie deloc simpla.

Federatia Rusa nu se simte nici ea prea bine si asta in pofida faptului ca procesul de inlocuire “la comanda” dintre domnii Putin si Medvedev pare a functiona. Rusia are insa resurse enorme care o vor ajuta sa supravietuiasca si odata cu ea pe regimul Putin Medvedev, in pofida cresterii vizibile a numarului si a calitatii contestatarilor sai.

Africa nu va fi in niciun fel cel mai linistit loc de pe planeta. Acumularea unui numar tot mai mare de tensiuni locale si zonale vor face chiar si din multe regiuni ale Africii negre, spatii cu un cert potential exploziv. Nordul continentului insa, zona magrebina ca si restul lumii arabe, reprezinta una dintre realitatile cele mai fluide, capacitatea depredictibilitate pentru aceasta parte a lumii este insa extrem de mica astazi.

In Asia si in zona Pacificului zilele acestea au adaugat o noua componenta care ajuta la escaladarea tensiunii – disparita dictatorului nord coreean. O Coree de Nord condusa de un tanar de sub 30 de ani, cu puteri exceptionale (daca acestea ii vor fi recunoscute de catre asociatii tatalui sau) cu o educatie occidentala dar semanand fizic izbitor cu bunicul sau, fondatorul dinastiei comuniste nord coreene, nu poate reprezenta decat o spina iritativa pentru veccini sud coreeni, pentru japonezi si de ce nu pentru aliatii americani ai acestora.  Nu trebuie uitate China si Federatia Rusa, in mod cert nemultumite de noua lor relatie, cu mult mai putin calduroasa cu regimul de la Phenian.

Si nu in ultimul rand as privi cu mare atentie evolutia relatilor Chino-Indiene, doua tari cu potential enorm, dar pentru care o tensionare a raporturilor ar avea cu certitudine efecte globale.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde primești peste 30.000 de euro dacă te muți. Peisajul e unul de poveste și oricine poate începe o nouă viață aici
Capital.ro
Ungaria ne dă lecții. Ungurii fac de rușine toată România
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șansă mare să faceți bani! Nouă ediție a titlurilor de stat Tezaur
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Ce tragedie! A murit la doar 30 de ani. Avea tot ce și-a dorit, dar...
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Elena Udrea.Traian Băsescu i-a dat ordin: Ne-a păcălit pe toţi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Întârzieri și probleme cu climatizarea trenurilor CFR din cauza valului de căldură
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!