„O economie la bugetul sănătăţii sau la alt buget nu este un lucru dramatic, dacă putem să le facem acolo unde se pot face, sunt trei capitole. Avem 80 milioane lei care au rămas necheltuiţi pentru victimele de la Colectiv, motivul pentru care au rămas necheltuiţi este modul în care au fost stabilite regulile prin care pacienţii de la Colectiv puteau folosi aceşti bani. Primul lucru pe care l-am făcut la Ministerul Sănătăţii a fost să corectăm aceste reguli şi să prelungim perioada în care banii pot fi folosiţi cu încă doi ani”, a spus ministrul Vlad Voiculescu.
El a precizat că economia în sănătate vine în mare parte de la estimări greşite privind cheluielile de personal şi investiţii care nu au fost finalizate.
„Cea mai mare parte din sumă vine din partea de personal, pe baza unei estimări greşite a cheltuielilor cu personalul din instituţiile subordonate Ministerului Sănătăţii. Nu vorbim de spitale, de bani pe care am fi putut să-i dăm în plus la salarii, pentru că asta este reglementată prin lege. Nu vorbim de bani rămaşi de la medicamente. De la capitolul investiţii s-au returnat la buget 36-37 milioane de lei. De acolo, 33 de milioane de lei vin de la achiziţia de ambulanţe, care nu a fost finalizată. Au fost începute în mai anul acesta şi vor fi finalizare în primul trimestru al anului viitor, nu pot fi grăbite”, a explicat Voiculescu.