Situaţie critică în România. Ministrul Sănătăţii a anunţat că în valul trei a crescut numărul pacienţilor tineri internaţi în secţiile ATI. Vlad Voiculescu a afirmat că se observă scăderea vârstei pacienţilor infectaţi cu SARS-Cov 2 cu forme medii, severe şi critice, adăugând că 167 de copii sunt acum internaţi, dintre care 16 sunt în secţia ATI, doi fiind intubaţi.
„Avem azi doua noi recorduri: cel mai mare număr de infectati cu covid-19 internati şi cel mai mare numar de pacienti internati la ATI cu covid.
Priorităţile în aceasta perioada sunt clare. Prioritatea zero este salvarea de vieţi. Acest val trei nu ar trebui judecat doar din prisma cifrelor pe care le vedem în fiecare zi. Acest val vine cu noi pacienti care suplimenteaza numarul de internari in sectiile deja ocupate. Vedem o crestere mare a numarului de infectari.
În ceea ce priveste pacientii internati la ATI se observa scaderea varstei acestora, fara comorbiditati clinice cunoscute.
Sunt 3 măsuri asupra cărora ne-am concentrat. Prima dată am mers către spitale la care ne-ar fi plăcut să nu trebuiască să apelăm până astăzi. Am mers pentru suplimentarea paturilor.
La spitalul Fundeni avem un număr de 70 de paturi cu oxigen, 14 paturi de Terapie intensivă, care sunt fie disponibile deja, fie în pregătire. La Institutul oncologic București, avem 5 paturi de ATI și alte 5 paturi pentru terapie acută. 35 de paturi cu oxigen la Colentina, 2 paturi de ATI la Gerota, la Colțea 16 paturi cu oxigen.
Avem o creștere a numărul de paturi și în unitățile mobile, în curțile spitalelor. Vorbim de o creștere de la 8 la 12 paturi în fiecare unitate”, a declarat ministrul.
Vlad Voiculescu cere amânarea operaţiilor neesenţiale şi accelerarea campaniei de vaccinare. De asemenea, ministrul le recomandă românilor să evite aglomerările şi să poarte mască.
„Intram intr-o perioada care va fi proba unei generatii. Vom vedeam cat de solidari si responsabili putem să fim. Cu un comportament responsabil putem salva mai multi oameni decat cei care au murit la Revoluţie. Avem şansa să trecem peste această pandemie, dacă punem cu toţii umărul”, a mai precizat ministrul.
Vlad Voiculescu a anunțat că toate forțele medicale se vor concentra în perioada următoare pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19, ceea ce ar putea duce la amânarea unor operații.
„Ne confruntăm cu limite care nu țin de investiții, ci de resursa umană. Nu putem trage la infinit de aceeași oameni. Avem nevoie să evitați aglomerările, să purtați masca, să nu ieșiți din casă, măsuri de igienă, ca oamenii să se vaccineze. Vom avea în perioada următoare destule vaccinuri pentru toată lumea. Între Paștele catolic și cel ortodox, va fi proba unei generații, cum bunicii și-au dat proba în cel de-al doilea război mondial. Cu un comportament responsabil putem să salvăm mai mulți oameni decât au decedat la Revoluție”, a declarat ministrul Voiculescu.
Operaţiile de transplant de plămâni, sistate în România
Pacienţii români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantaţi în România, pentru că acreditarea Centrului de Transplant al Spitalului Clinic „Sfânta Maria” a expirat pe 9 martie, a afirmat duminică ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
„Pacienţii români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantaţi în România. În România Centrul de Transplant al Spitalului Clinic „Sfânta Maria” din Bucureşti, care era singura unitate din ţară acreditată pentru a efectua transplanturi pulmonare, unitate care a efectuat de altfel opt transplanturi pulmonare în ultimii ani între care şase pacienţi încă trăiesc a pierdut acreditarea. A expirat acreditarea la data de 9 martie şi spitalul nu a mai cerut prelungirea acesteia”, a precizat Voiculescu într-o conferinţă de presă.
Reamintim că Ministrul Sănătăţii a convocat, sâmbătă seara, mai mulți manageri de spitale la o video conferință. Întâlnirea a avut loc după ora 21.00.
Ministrul le-a cerut managerilor de spitale să facă rost de paturi pentru ATI, pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2.
Ședința a venit la scurt timp după ce Ordinul privind organizarea spitalelor COVID-19 a fost publicat în Monitorul Oficial. Prin acest ordin se elimină sintagma de „spital COVID”, iar toate spitalele din România care pot avea circuite separate și care au infrastructura necesară vor putea trata bolnavii de COVID-19 în stare gravă.
„Secțiile ATI sunt pline, sunt oameni care sunt consultați în ambulanță, pentru că nu este loc în spital.
Situația este critică, protestele sunt în regulă, în principiu, dar nu fără purtarea măștii, nu cu punerea în pericol a celorlalți, și cu toții suntem de acord cu sloganul ”jos pandemia”, numai că singura posibilitate de a ajunge acolo este vaccinarea și protejarea.
Protejarea inclusiv a oamenilor care ies la proteste, a rudelor, a apropiaților. E vorba de sănătatea fiecăruia dintre ei și sunt sigur că ideea asta că nu ar exista virusului, eu nu înțeleg exact.
Mi se pare că fiecare dintre noi trebuie să fim responsabili. Mi se pare că nivelul de cunoștințe pe care îl ai ar trebui să te facă și mai responsabil. E o vorbă care spune că îți pasă mai mult de ceilalți cu cât mai multă educație ai. Cu cât mai multă educație medicală ai, cu atât ar trebui să fii mai responsabil de ceea ce spui și de impactul pe care vorbele tale ar trebui să îl aibă asupra altora”, a precizat recent ministrul Sănătății.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat duminică alte 4.151 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 97 de pacienţi au decedat, iar 1.456 sunt internaţi la ATI, numărul lor fiind în creştere.
Până astăzi, 4 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 974.375 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
https://www.facebook.com/RomaniaTV/videos/159800769348956