Vlad Voiculescu, noi detalii despre tragedia de la Matei Balş. Ministrul USR a declarat totodată că sunt responsabili şi responsabilităţi.
„Când Inspecţia Sanitară vine în control, lasă un set de măsuri. Nu lasă nimeni o scrisoare specială. Sunt responsabilităţi şi responsabili. Nu poţi să spui că un spital care aparţine de ministerul Sănătăţii e derogat de orice fel de responsabilitate. În acel spital sunt responsabilităţi clare, trebuie să vedem ce s-a greşit. În sine, pentru că am citit în detaliu ce s-a întâmplat la Matei Balş nu a fost o măsură la pavilionul 5, dacă vorbim de siguranţa la incendiu. Acolo unde s-a întâmplat nenorocirea, nu era o secţie de terapie intensivă. În sine, dacă vreţi opinia mea, modul în care s-a gândit controlul a fost limitativ, limitat. S-a limitat la ATI deşi uitaţi, pericolul e şi la alte secţii.
Orice scrisoare şi orice măsură se face de un om anume. Dacă doar ministrul e responsabil, totul se blochează acolo. Nu poate un singur om să le facă pe toate. Ministrul trebuie informat, după care dacă sunt decizi strategice de luat, să acţionăm. Ministrul nu trebuie să spună nimic, ministrul poate să dispună alte măsuri, sau sancţiuni. La o lună aflăm care din măsurile luate de la Piatra Neamţ au fost încălcate.
Dacă vrem să ne gândim serios la lucrurile care chiar ar îmbunătăţi, nu aruncând cu bani în sistem se rezolvă problemele. Am văzut finanţările din ultimii ani de la Matei Balş au fost de milioane de euro, în mai mulţi ani. Avem nevoie ca la nivelul spitalelor să avem investiţii bine gândite şi bine puse în practică şi avem nevoie ca la nivel central de o echipă de coordonare cu abilităţi tehnice: aici nu există ingineri, arhitecţi, nu există oameni care să valideze calitatea unui plan de investiţie. Ministerul finanţează. Există diferite găleţi cu fonduri unde diverse autorităţi se pot servi pentru a face investiţii. Ele trebuie să aibă cap şi coadă. Nu se poate rezolva nimic dacă nu avem la nivel central şi la nivel regional capacitatea tehnică.”, a declarat Vlad Voiculescu, la B1.
„Sunt mai multe rapoarte: e unul de la Inspecția Sanitară de Stat, de la IGSU, sunt cele de la Corpul de Control, care constat diverse neconcordanțe, rapoartele auditului… E un prim pas după Piața Neamț. Un raport salvează ceva… A autoritate merge și verifică, stabilește măsuri, un plan de conformare cu conducerea spitalului. Se atașează evetual și un buget. Spitalul semnează de primire și-și asumă că rezolvă problemele într-un termen. Suntem la o lună după primele versiuni ale rapoartelor și facem prima verificare. Deci avem un set de măsuri care au fost comunicate inclusiv către Balș. La o luă distanță, vedem care măsuri au fost implementate. Toate rapoartele sunt cuprinzătoare și fiecare vorbește de anumte tipuri de probleme.”, a adăugat ministrul.
Sunt responsabilități și responsabili. Lucrurile se întâmplă la nivelul spitalului. Dacă o măsură indicată… e o responsabilitate foarte clară și trebuie să vedem dacă vreo măsură nu a fost respectată
Despre raportul cu privire la incendiul de la Piatra Neamţ
„Au fost mai multe rapoarte. Raportul extrem de important pe care îl văd mâine e cel cu privire la incidentul de la Piatra Neamţ. Nimeni din MS nu a văzut o versiune nici măcar intermediară a raportului de la Piatra Neamţ. Mâine avem o primă versiune a raportului ca să vedem de unde a pornit incendiul de acolo. Mâine o să am un raport, la o lună de la incident. Majoritatea spitalelor mari au peste 1.000 de angajaţi. E important să punem responsabilitatea acolo unde ea este.
Nu am detalii cu privire la ce s-a făcut după acest incident.”, a adăugat el.