Spitalele și serviciile de ambulanță vor fi obligate să-și publice contractele de achiziție cu valoare de peste 20.000 lei, în termen de șapte zile de la finalizarea procedurii de atribuire. Vor fi făcute publice, după caz, solicitări de clarificări, clarificări transmise/primite de autoritatea contractantă, contractul de achiziție sau acordul cadru, inclusiv anexele.
În plus, în cazul achizițiilor făcute prin cumpărare directă, va trebui publicată și o notă justificativă.
Spitalele și serviciile de ambulanță, precum și instituțiile din subordonarea sau coordonarea Ministerului Sănătății vor fi obligate să facă publice și contractele subsecvente și actele adiționale, în termen de șapte zile de la semnarea lor.
Toate acestea vor fi publicate în sistemul securizat www.monitorizarecheltuieli.ms.ro.
Mai mult de atât, în primele șapte zile ale lunii, managerii vor fi obligați să completeze, în același sistem securizat, pentru luna precedentă, o serie de informații legate de stadiul de execuție a contractelor încheiate, scrie digi24.ro.
De transmiterea tuturor acestor informații răspunde conducerea unităților medicale. Adică, managerii.
Acestora li se aplică, începând tot de astăzi, noile prevederi adoptate de Guvernul Cioloș în ședința de săptămâna trecută. Mai precis, managerii de spital nu vor mai avea voie să exercite alte funcții salarizate, nesalarizate sau/și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical desfășurate în aceeași unitate sanitară, cu respectarea programului de lucru. Cu alte cuvinte, activitatea medicală va trebui să fie desfășurată după încheierea programului de manager.
În plus, managerii nu mai au voie să fie în conducerea partidelor politice sau a societăților comerciale. Totodată, Guvernul a înăsprit prevederile referitoare la conflictul de interese și la selecția managerilor, modificările fiind criticate de rectorii Universităților de Medicină și Farmacie din România.