Vlad Voiculescu s-a dat de gol că nu ştie cum sunt înmormântaţi morţii de COVID-19, în contextul în care Guvernul modifică regulile pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza noului coroanvirus. Ministrul Sănătăţii nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor care i-au citit parte din prevederile protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus (SARSCoV2).
Reporter: Cadavrele contaminate ca urmare a infecţiei cu COVID-19 confirmate prin teste specifice de la laborator care au fost autopsiate se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârşitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecţiei. Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.
Aţi fost informat greşit?
Vlad Voiculescu: O să verific lucrul ăsta.
Reporter: Aţi spus că nu există aşa ceva…
Vlad Voiculescu: Altă întrebare, vă rog.
Ministrul Sănătăţii a folosit sintagma „altă întrebare”, care l-a făcut celebru pe Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei, atunci când a evitat să dea explicaţii.
Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 8 aprilie. Aproape 1.500 de pacienţi la ATI şi peste 170 de decese COVID în 24 de ore
Regulile speciale care trebuie respectate pentru înmormântarea persoanelor decedate de COVID sunt prevăzute în ordinul nr. 570 din 6 aprilie 2020 privind modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 436/2020, în mandatul ministrului Sănătăţii al lui Nelu Tătaru.
„Cadavrele contaminate ca urmare a infecţiei COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârşitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecţiei.
Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.
După identificarea cadavrului de către aparţinătorii decedatului sau de către cei desemnaţi în condiţiile prezentului protocol şi semnarea actelor care atestă identificarea, personalul echipei medico-legale implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluţie de formaldehidă peste cadavru, apoi acesta este introdus în doi saci rezistenţi de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac se pulverizează produs biocid de tip TP22 sau formol, folosind un echipament de pulverizare fină.
Ulterior, corpul învelit în cei doi saci de vinil se introduce în sicriu, se pulverizează cu produs biocid de tip TP22 sau formol, urmând a se închide şi sigila sicriul înainte de ieşirea din instituţia medico-legală şi predarea către aparţinători, aceştia din urmă având obligaţia de a nu-l mai deschide ulterior”, conform punctului 7 din ordinul nr. 570 din 6 aprilie 2020.