Vlad Voiculescu a vorbit, vineri, de deschiderea şcolilor ca de „un succes”, însă ministrul demis al Sănătăţii s-a opus acestei măsuri la vremea respectivă, el având şi câteva ciocniri cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, chiar pe această temă.
„Deschiderea şcolilor este un succes al acestui guvern, dar dintr-un efort comun s-a transformat într-o pasare continută a vinii către Ministerul Sănătăţii. O vină, pentru că un lucru sau altul nu ar fi mers perfect”, a spus ministrul demis al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, vineri.
Sorin Cîmpeanu, anunţ despre revenirea la trei trimestre şi examenul pentru cei 10.000 de directori
Iniţial, Ministerul Sănătăţii s-a opus deschiderii şcolilor în format fizic, deşi Ministerul Educaţiei susţinea această măsură. Apoi, a existat un ordin comun privind deschiderea școlilor şi Cîmpeanu a spus că dacă nu va fi clar și aplicabil, nu îl va semna. El a „trecut” şi elevii au început să meargă fizic la şcoală.
Apoi, o altă polemică a avut loc chiar la începutul acestei luni, între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, pe tema testelor anti-COVID din școli. Soluția a existat, dar comunicarea între cei doi miniștri s-a arătat deficitară.
Sorin Cîmpeanu: Susţin în continuare principiul că şcolile trebuie închise ultimele, doar dacă situaţia epidemiologică o impune
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine în continuare ideea ca şcolile să rămână deschise, cu excepţia acelor situaţii în care „situaţia epidemiologică o impune”. El precizează că părinţii care locuiesc în zone aflate în carantină, dar ai căror copii învaţă în şcoli din localităţi necarantinate pot să-şi însoţească la şcoală copiii.
„Susţin în continuare principiul că şcolile trebuie închise ultimele, doar dacă situaţia epidemiologică o impune. Dacă o impune, nu avem nimic de spus, dar e foarte important: măsura de închidere a şcolilor fără alte măsuri complementare – vedem cu toţii ce înseamnă lipsa unor măsuri complementare, mai ales cei care locuim în zone carantinate – nu va produce efectul dorit”, a declarat Sorin Cîmpeanu. El consideră că în şcoli se respectă regulile de protecţie „mult mai riguros decât în multe alte locuri”.
În ceea ce priveşte copiii care locuiesc în zone aflate în carantină, dar învaţă în zone necarantinate, ministrul Educaţiei susţine că există un formular oficial care le permite acestora şi părinţilor să meargă la şcoală, indicând punctul e) în secţiunea II a formularului.
„Dacă poţi merge pentru cumpărături sau pentru alte motive, nu văd de ce nu ai putea să mergi la şcoală”, consideră ministrul.