Vlad Voiculescu a delcarat, joi, că secțiile ATI sunt pline, motiv pentru care pacienții sunt consultați în ambulanțe.
„Secțiile ATI sunt pline, sunt oameni care sunt consultați în ambulanță, pentru că nu este loc în spital.
Situația este critică, protestele sunt în regulă, în principiu, dar nu fără purtarea măștii, nu cu punerea în pericol a celorlalți, și cu toții suntem de acord cu sloganul ”jos pandemia”, numai că singura posibilitate de a ajunge acolo este vaccinarea și protejarea. Protejarea inclusiv a oamenilor care ies la proteste, a rudelor, a apropiaților. E vorba de sănătatea fiecăruia dintre ei și sunt sigur că ideea asta că nu ar exista virusului, eu nu înțeleg exact.
Mi se pare că fiecare dintre noi trebuie să fim responsabili. Mi se pare că nivelul de cunoștințe pe care îl ai ar trebui să te facă și mai responsabil. E o vorbă care spune că îți pasă mai mult de ceilalți cu cât mai multă educație ai. Cu cât mai multă educație medicală ai, cu atât ar trebui să fii mai responsabil de ceea ce spui și de impactul pe care vorbele tale ar trebui să îl aibă asupra altora”, a precizat ministrul Sănătății.
„Vaccinarea este voluntară. Nu se pune problema acordării unor facilităţi în acest moment. Cine vrea să se vaccineze este binevenit şi sunt vaccinuri şi vor fi în perioada următoare pentru toată lumea. Primim peste 7 milioane de vaccinuri doar în următoarele două luni”, a spus Voiculescu, după ce a participat la ceremonia prilejuită de aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Institutului „Cantacuzino”.
El a precizat că la nivel internaţional există o discuţie privind posibilitatea participării persoanelor care se vaccinează şi se testează la anumite activităţi.
„E o discuţie la nivel internaţional. Cu siguranţă, la un moment dat, ar putea să existe o discuţie despre vaccinare, testare şi alte modalităţi de a participa la anumite activităţi în siguranţă, fie că vorbim despre restaurante, fie că vorbim despre diverse evenimente, dar nu avem în acest moment o discuţie în sensul acesta în România”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Citeşte şi Mesajul unui medic pentru protestatari: „Partikip…Jos Covidu”
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi alte 6.115 cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 136 de pacienţi au decedat, iar 1.434 sunt internaţi la ATI,numărul lor fiind în creştere.
Până astăzi, 1 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 958.918 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 856.405 pacienți au fost declarați vindecați. Până astăzi, 23.674 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
Evoluţia îmbolnăvirilor de la începutul epidemiei în ţara noastră arată o tendinţă constantă în perioada 23 martie-18 mai 2020, o scădere a numărului de cazuri în intervalul 25 mai-3 august 2020 şi o uşoară creştere între 10 august şi 20 septembrie 2020. De la începutul lunii octombrie 2020 până la 16 noiembrie, trendul infectărilor a fost constant crescător, iar din 30 noiembrie până în 28 decembrie 2020 s-a observat o scădere a numărului de cazuri. O nouă uşoară creştere s-a înregistrat în intervalul 28 decembrie 2020-11 ianuarie 2021.
Nivelul infectărilor în intervalul 18 ianuarie-15 februarie 2021 s-a menţinut într-o fază de platou, în timp ce, începând cu 15 februarie 2021, numărul cazurilor a început din nou să crească, fiind până în prezent, pe un trend ascendent, conform graficului din analiza CNSCBT.