Ministrul Vlad Voiculescu se arată revoltat de decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti de respingere a redeschiderii dosarului „10 august”.
„Citesc abia acum despre sentința de astăzi și îmi vine să mă iau cu mâinile de cap. Decembrie 1989 cu al său “cine a tras în noi după 22?”, apoi mineriadele și acum 10 august.
Mereu aceeași rețetă: niște politruci ajunși în fruntea statului folosesc instrumentele la îndemână – indivizi cu uniforme, măciuci și eventual grade – pentru a bate, a umili sau chiar a omorî români fără vină, după care ei și ai lor mermelesc lucrurile așa încât nici ei nu sunt vinovați, nici instrumentele lor.
Totul pe banii noștri. Practic, contribuabilul român a plătit politicieni care să îl fure și umilească, jandarmi care să îl bată, procurori care să se răzgândească dacă vor sau nu să facă dreptate și judecători care să ne spună că ni s-a părut.
Statul nostru ține să ne amintească din când în când pe cine servește în primul rând. Pe sine.
Lucrurile nu pot să rămână așa„, a scris Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, pe Facebook.
„Putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic pe 10 august 2018? Putem spune că zeci de oameni n-au pățit nimic în data de 10 august sau să ignorăm suferința victimelor din Piața Victoriei? Putem spune copiilor noştri că n-au inhalat gaze în față ”la Girafă” și totul a fost o închipuire? Putem uita privirea lui Ilie Gâzea? Eu nu pot.
Decizia de astăzi a Tribunalului București de a respinge definitiv redeschiderea Dosarului 10 august este revoltătoare„, a scris şi Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, pe Facebook.
Şi co-preşedintele USR PLUS Dacian Cioloş a comentat decizia TMB de a menţine clasarea dosarului „10 august”. Fostul premier este de părere că „comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilitățile penale”.
„Decizia de a nu redeschide Dosarul „10 august“ nu este finalitatea pe care o așteptam nici eu și nici cetățenii acestei țări care au fost în Piața Victoriei, au avut de suferit și știu pe pielea lor ce s-a întâmplat acolo.
Ca politicieni, vom respecta mereu deciziile justiției, chiar dacă uneori ele par nedrepte.
Dar, tot ca politicieni, avem o datorie morală față de aflarea adevărului. Cetățenii trebuie să știe cine sunt responsabilii politici pentru ce s-a întâmplat pe 10 august, cei pe care organele de anchetă penală par să nu îi găsească.
Parlamentul României are căderea de a ancheta acele evenimente exact prin prisma responsabilităților de decizie politică ce au determinat comportamentul forțelor de ordine.
Eu unul vreau să știu ce s-a întâmplat pe 10 august și cred că o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilitățile penale”, a scris co-preşedintele USR PLUS Dacian Cioloş, pe Facebook.
Tribunalul Bucureşti a respins marţi solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”. Decizia instanţei este definitivă.
Dacă magistraţii ar fi decis redeschiderea dosarului, foştii şefi din Jandarmerie – Colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI – ar fi fost cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
În ordonanţa de redeschidere a anchetei, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu explica faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul ”10 august” şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii. Mai mult, Giorgiana Hosu arăta că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.