„Abuzurile de vineri seară nu sunt o simplă întâmplare, ci sunt efectul unui sistem electoral profund disfuncţional. Ajungerea la putere a unor personaje precum Carmen Dan, Viorica Dăncilă, Gabriela Firea, doamna Speranţa Clişeriu sau chiar domnul Liviu Dragnea, toate acestea au fost posibile datorită sistemului electoral actual al României, care face ca servilismul faţă de partid sau faţă de un lider al partidului să fie mai important decât competenţa. (…) Şi PSD-ul, şi sistemul electoral actual încurajează servilismul, acesta este adevărul şi acesta este motivul pentru Mişcarea România Împreună a lansat alături de alte partide – şi sperăm ca toate celelalte partide să ni se alăture – şi de 24 de organizaţii civice o iniţiativă legislativă cetăţenească pentru modificarea legilor electorale”, a declarat Vlad Voiculescu, luni, într-o conferinţă de presă, alături de Dacian Cioloş, potrivit Agerpres.
Fostul ministru a explicat care sunt principalele modificări propuse.
„Sunt cel puţin trei lucruri: dublarea numărului de parlamentari aleşi de diaspora. În momentul actual, diaspora este reprezentată de şase parlamentari. Asta înseamnă un număr egal cu cel al parlamentarilor care reprezintă cele mai mici judeţe din România, precum Mehedinţi, Tulcea sau Covasna, deci, toate acele milioane de oameni din străinătate au şase reprezentanţi, lucrul acesta este inacceptabil şi am vrea să obţinem dublarea numărului de parlamentari ai diasporei. Apoi, introducerea dreptului românilor care locuiesc în străinătate, dar care nu au renunţat la domiciliu în România să voteze pentru parlamentarele din judeţele de unde provin şi să poată să facă asta în străinătate. În momentul acesta, oamenii din judeţele care au rămas depopulate nu-şi pot exprima dreptul de vot, nu-şi pot utiliza dreptul lor de vot, decât dacă fac mii de kilometri să vină acasă”, a afirmat Vlad Voiculescu.
Acesta a adăugat că, în al treilea rând, prin această iniţiativă se doreşte revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
„Apoi, alegerea primarilor din două tururi. S-a vorbit mult despre asta şi în momentul în care avem primari aleşi cu mai puţin de 20%, cu voturile a mai puţin de 20% din populaţia acelei localităţi, nu ştiu ce legitimitate ar putea să aibă acei primari. Acestea sunt cele trei puncte care o să fie cuprinse în iniţiativa cetăţenească pentru modificarea legilor electorale”, a spus Voiculescu.
El a subliniat că pentru această iniţiativă va fi nevoie de 100 de mii de semnături, iar campania va debuta de la 1 septembrie.
„Pentru că este vorba de o iniţiativă cetăţenească pentru modificarea unei legi, şi nu a Constituţiei, avem nevoie de 100 de mii de semnături din cel puţin 12 judeţe. În acest moment am obţinut deja avizul favorabil de la Consiliul Legislativ, strângerea de semnături începe de la 1 septembrie”, a mai precizat Voiculescu.