Vlad Voiculescu a explicat, într-un interviu acordat Ziare.com, că, în calitate de viceprimar, va avea atribuţii în domeniul sănătăţii, sportului, asistenţei sociale şi educaţiei. În calitate de fost ministru al Sănătăţii, afirmă că spitalele din Capitală au nevoie de o mai bună coordonare.
„Cred că spitalele din Capitală şi, în general, tot sistemul de sănătate din Capitală, suferă de o lipsă crasă de coordonare. Acum, vedem cum există probleme legate de Covid-19 care ne arată cât se poate de clar că nu există o coordonare bună la nivel local, cu atât mai puţin la nivel naţional.
În acest moment, sunt pacienţi care sunt transferaţi în spitalele din altă ţară, pentru că în spitalele din Bucureşti nu mai există locuri. De asemenea, vedem că spitalele Primăriei au făcut achizitii, auzim constant de potenţiale cazuri de corupţie, de cazuri demonstrate de corupţie, precum cel al domnului Secureanu, de la spitalul Malaxa, din subordinea Primăriei.
Vedem, de asemenea, cazuri de corupţie pe care trebuie să le dezvelim, precum cel de la Spitalul Gomoiu. Acolo există un raport al corpului de control al prim-ministrului, care a fost ţinut ascuns. Acesta este unul dintre documentele pe care astept să le vad. De asemenea, auzim de cifre enorme de personal în anumite administraţii şi trebuie să vedem care sunt atributiile pe care le exercita acele instituţii şi cum putem face mai eficientă administraţia”, a declarat viceprimarul propus de Alianţa USR-PLUS la Primăria Capitalei, conform sursei citate.
„Mi se pare că politicile publice pe care le propunem şi schimbarile pe care le propunem în administraţie trebuie să fie dincolo de persoane. Am mai spus-o şi o repet cu plăcere: orice caz de corupţie descoperit va fi transmis de îndată parchetului şi nu vom aştepta ca justiţia să ne faca curăţenie în propria ogradă”, a precizat fostul ministru al Sănătăţii.
Întrebat dacă vor fi păstrate măsurile iniţiate de primarul general Gabriela Firea, precum vouchere pentru aparate dentare, pentru analizele medicale ale femeilor însărcinate sau bani pentru donarea de plasma Covid-19, Voiculescu a explicat că unele dintre acestea sunt bune.
„Unele sunt bune, majoritatea dintre cele menţionate mai devreme. Este, însă, o funcţie cu două necunoscute. O necunoscută este bugetul, iar Bucureşti este într-o situaţie extrem de dificilă din punct de vedere financiar. În al doilea rând, impactul pe care îl au aceste vouchere şi aceste masuri, în general. (…)
Există multiple feluri de a cheltui banul public. În principiu, trebuie să te orientezi către lucrurile care au cel mai mare impact. De principiu, nu am nimic cu aceste tipuri de vouchere, excluse fiind voucherele pentru excursii in Grecia, atât timp cât impactul este suportabil de bugetul Primariei, iar impactul este demonstrabil”, a afirmat Voiculescu.
„Nu exclud să existe o astfel de plată. La Viena, de exemplu, plată este de 25 de euro. Este exclusă, însă, plata de 1.000 de euro – aceasta este doar o măsura electorală luată de Gabriela Firea. Este o discuţie pe care o vom avea împreună cu specialiştii. Atunci când vorbim despre o măsura publică, trebuie să vedem care sunt cele mai bune practici în alte oraşe europene. Nu ţin neapărat să inventam noi roata”, a menţionat Voiculescu, conform sursei citate.
De asemenea, viceprimarul propus de Alianţa USR-PLUS la Primăria Capitalei a afirmat că cea mai mare parte dintre companiile municipale trebuie desfiinţate.
„Va fi, însă, un calvar juridic care va lua timp, va costa mulţi bani şi va implica multă energie. Din pacate, întreaga daună nu va putea fi recuperată. Banuiala mea este că întregul proces va avea şi reverberaţii penale pentru cei care au luat deciziile de a cheltui banul public în felul acesta”, a conchis el.