Vlad Voiculescu, veste proastă despre înscrierea pentru vaccinare. Ministrul Sănătăţii a dat explicaţii, miercuri, după ce în 31 de judeţe din ţară nu se mai pot face programări pentru vaccinarea anti-COVID.
„Probabil în zilele următoare, mai degrabă mai curând decât mai târziu se vor redeschide locuri pentru programări. Locurile vor fi însă pentru perioada mai degrabă care depăşeşte sfârşitul lui februarie.
Până acolo, locurile sunt deja ocupate, toate sloturile din platforma de programare, şi aici nu e problemă care ţine de voinţă politică sau de voinţa celor care au pregătit acest proces, ci o problemă ce ţine de doze de la vaccin pe care le avem”, a declarat Vlad Voiculescu, la Europa FM.
Ministrul Sănătăţii consideră că procesul de vaccinare este „peste grafic”.
„Suntem peste grafic. Dacă mergem cu trei luni înapoi, se vorbea despre a avea vaccinul la începutul anului sau cândva în primăvară. Lucrurile au fost devansate. Am avut primele doze undeva de Crăciun, de asemenea cantităţi în creştere care vin în România.
În fiecare săptămână avem o nouă livrare, câteodată şi chiar mai mult de o una pe săptămână”, a spus Voiculescu.
„Sunt moderat optimist că peste vară o să ajungem destul de departe. N-aş îndrăzni să vorbesc despre cifre exacte. Avem contractele semnate. Ultimul contract l-am semnat chiar înainte de Anul Nou. Vor fi cantităţi suplimentare care ne vor fi puse la dispoziţie.
România îşi va lua partea dintr-un calup mai mare de doze de vaccin care sunt făcute disponibile de către producător. Fiecare ţară are acces la doze în funcţie de populaţie. Vom avea cantităţi contractate şi disponibile”, a spus ministrul Sănătăţii.
De altfel, Vlad Voiculescu a afirmat că în Bucureşti avem o capacitate dublă de vaccinare „faţă de numărul de vaccinuri pe care-l avem disponibil în momentul ăsta”.
„E important ca această capacitate de vaccinare să fie calibrată în timp. Vorbim de peste 350 de centre. În plan erau 934 de centre în toată ţara. Pe fiecare flux sunt medic-asistent, registrator”, a explicat ministrul Sănătăţii.
„Un miliard şi jumătate de lei. Vorbim despre plata personalului şi despre investiţiile în acele centre care reprezintă o mică parte din această sumă. Principalul cost este cel cu personalul. Ar fi o factură pentru tot anul şi este doar o estimare”, a afirmat Voiculescu.
Ministrul Sănătăţii a menţionat că o parte din bani din de la buget, iar ” o parte vor fi recuperaţi din fonduri europene”.
„Vorbim despre principalul proiect ca importanţă al acestei ţări în anul 2021. Nu vom tăia cheltuieli. Mă voi opune ideii să tăiem cheltuieli de la sănătate, ci mai degrabă e un efort naţional pe care trebuie să-l suportăm de la bugetul de stat”, a mai precizat Vlad Voiculescu, conform sursei citate.