UPDATE: Statele Unite şi Rusia pledează, într-o declaraţie comună adoptată după summitul de la Geneva, pentru „dialog în scopul stabilităţii strategice” şi pentru măsuri de control al armamentului şi reducere a riscurilor.
„Noi, preşedintele SUA, Joseph R. Biden, şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, notăm că Statele Unite şi Rusia au demonstrat că, inclusiv în perioade de tensiune, sunt capabile să facă progrese asupra obiectivelor comune în sensul asigurării predictibilităţii în domeniul strategic, pentru reducerea riscurilor conflictelor militare şi ameninţării unui război nuclear”, se arată în Declaraţia comună adoptată de SUA şi Rusia după summitul de la Geneva.
„Recenta prelungire a Noului Tratat START (Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic) reprezintă un exemplu în sensul angajamentului nostru pentru controlul armelor nucleare. Astăzi, reafirmăm principiul că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie să aibă loc niciodată”, arată Declaraţia SUA-Rusia, postată pe site-ul Casei Albe şi vizualizată de MEDIAFAX.
„În concordanţă cu aceste obiective, Statele Unite şi Rusia se vor implica împreună într-un dialog în scopul stabilităţii strategice în viitorul apropiat, care va fi deliberat şi solid. Prin acest dialog, încercăm să pregătim baza pentru viitoare măsuri de control al armamentului şi de reducere a riscurilor”, subliniază SUA şi Rusia.
UPDATE. Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a declarat miercuri, după întâlnirea cu omologul său american Joe Biden, că au fost convorbiri ”constructive”, conform BBC.
Preşedintele rus a caracterizat convorbirile ca fiind ”foarte constructive” şi a declarat că nu crede că a fost nicio ”ostilitate”.
Liderul de la Kremlin a precizat că a stabilit cu preşedintele SUA, Joseph Biden, ca ambasadorii celor două ţări să fie retrimişi la post. Rusia l-a retras pentru consultări, în martie, pe ambasadorul de la Washington, Anatoly Antonov, iar ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a revenit la Washington din cauza tensiunilor bilaterale.
Rusia şi Statele Unite vor iniţia negocieri în domeniul securităţii cibernetice, a precizat Vladimir Putin. „Ambele părţi trebuie să asume anumite obligaţii în acest domeniu”, a subliniat Vladimir Putin.
„Joe Biden este un lider politic experimentat”, a adăugat Vladimir Putin, precizând că discuţiile au durat două ore. Joseph Biden „este foarte diferit de preşedintele Donald Trump”, a precizat Vladimir Putin.
Întrebat despre aderarea Ucrainei la NATO, Putin a spus: „nu cred că este ceva de discutat” cu privire la acest lucru.
Vladimir Putin a confirmat că la discuția cu Joe Biden au discutat și despre Ucraina.
Despre securitatea cibernetică: Putin a spus că subiectul a fost discutat cu președintele SUA și că securitatea cibernetică este „extraordinar de importantă” pentru ambele țări.
El a mai spus că Rusia a furnizat „informații exhaustive” către SUA cu privire la presupuse atacuri cibernetice, dar că Statele Unite nu au răspuns.
Despre Alecsei Navalnîi: Vladimir Putin a refuzat să rostească numele opozantului Alecsei Navalnîi, atunci când a fost întrebat, afirmând că „această persoană” s-a întors în Rusia pentru a fi reținut, pentru că știa că a încălcat legea
„A fost condamnat de două ori ”, a spus Vladimir Putin, adăugând că a „ignorat” legea și a încâlcat condițiile legii atunci când a plecat în străinătate, dar că s-a întors pentru a fi arestat.
UPDATE. Întâlnirea între Joe Biden și Vladimir Putin s-a încheiat, susțin surse de la Casa Albă citate de BBC, iar liderul american a plecat de la vila în care au avut loc convorbirile. Președintele rus a susținut o conferință de presă separat, la fel ca și Joe Biden.
Prima rundă a summitului preşedinţilor american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, s-a încheiat miercuri la Geneva după aproape două ore, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia TASS, citată de Reuters. După o scurtă pauză, discuţiile s-au reluat într-un format cu prezenţa mai multor membri ai delegaţiilor.
UPDATE. Primele declarații făcute de Vladimir Putin la deschiderea summit-ului de la Geneva: „Domnule preşedinte, vreau să vă mulţumesc pentru iniţiativa de a ne întâlni astăzi. Ştiu că aţi avut o călătorie lungă şi foarte mult de lucru. Totuşi, avem multe probleme acumulate în relaţiile Rusia-SUA care necesită o discuţie la nivel înalt. Sper ca întâlnirea noastră să fie productivă”, a spus liderul rus. La rândul său, Joe Biden a remarcat: „Este întotdeauna mai bine să ne întâlnim faţă în faţă”.
UPDATE ora 14.3o Prima poză cu Joe Biden şi Vladimir Putin împreună, înaintea summit-ului, în faţa vilei La Grange.
Vladimir Putin a ajuns în jurul orei 13.30 în Elveţia, după un drum de aproximativ 90 de minute de la Soci, unde preşedintele Rusiei şi-a petrecut ultimele zile. Întâlnirea cu Joe Biden este programată să aibă loc în jurul orei 14.30, la o vilă de secol 18 de pe malul lacului Leman.
Primul la vilă a ajuns Putin (foto jos), urmat la scurt timp de Biden. Ambii au fost întâmpinaţi de preşedintele Elveţiei. „Elveţia este foarte onorată să să vă găzduiască la acest summit şi este încântată – potrivit tradiţiei bunelor oficii – să susţină dialogul şi înţelegerea reciproce„, a declarat preşedintele Guy Parmelin, flancat de Putin şi Biden pe scările Vilei La Grange, un conac din secolul al XVIII-lea, pe malul Lacului Geneva.
Russian President Vladimir Putin arrives in Geneva pic.twitter.com/7lhqBX1Ncj
— Morning Joe (@Morning_Joe) June 16, 2021
Putin va ajunge primul la vila La Grange, iar amândoi preşedinţii vor fi întâmpinaţi de omologul elveţian înainte de a face o fotografie împreună. La întrunire vor participa patru persoane: Biden, Putin, secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Fiecare parte a avea un translator şi fotoreporterii vor putea capta imagini la început. Ulterior, fiecare delegaţie va avea cinci membri, alături de Biden şi Putin.
Oficialii americani au spus că se aşteaptă ca discuţiile să dureze patru spre cinci ore sau poate mai mult, dar nu este aşteptat ca liderii să mănânce împreună. Între 3.000 şi 3.500 de poliţişti şi alte forţe vor fi trimise pe domeniul de 30 de hectare din Geneva.
La finalul întrunirii, preşedinţii vor susţine, separat, conferinţe de presă.
Imagini de la sosirea lui Vladimir Putin în Elveţia:
On 16 Morning News Now: We just took you live to the arrival of Russian President Vladimir Putin in Switzerland. pic.twitter.com/hqsggkei79
— Joshua Short (@JoshuaShortWNDU) June 16, 2021
Întâlnirea are loc în cadrul primei vizite internaţionale a lui Joe Biden ca preşedinte al SUA, în timpul căreia a reconfirmat alianţele cu liderii G7 şi partenerii NATO. La sediul NATO, Biden le-a declarat reporterilor că s-a consultat cu ceilalţi lideri mondiali înaintea întâlnirii cu Putin.
Vladimir Putin acaba de aterrizar en Ginebra para su primer encuentro con Joe Biden pic.twitter.com/4PijEwSE34
— El HuffPost (@ElHuffPost) June 16, 2021