Președintele rus Vladimir Putin va ține vineri o întâlnire operațională cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al său, Dmitri Peskov.
„În termen de o oră, președintele va ține o întâlnire operațională cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate”, a declarat Peskov reporterilor. „Fie el însuși, fie vă vom spune subiectele care vor fi abordate la acest eveniment”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Ședința apare în contextul în care Vladimir Putin urmează să se adreseze rușilor în jurul orei 15.00, o oră mai târziu în România.
Kremlinul a acuzat vineri Ucraina că încearcă să tergiverseze negocierile de pace, afirmând că delegaţia Rusiei îşi arată disponibilitatea de a lucra mai rapid decât partea ucraineană, ale cărei solicitări sunt „nerealiste”, relatează Reuters şi AFP.
Anunţul din Rusia care dă fiori României: „Obiectivele Moscovei includ întreaga Europă de Est, inclusiv membri ai NATO”
„S-a notat că regimul de la Kiev caută prin toate mijloacele să facă să treneze procesul de negocieri, avansând noi propuneri nerealiste”, a indicat Kremlinul într-un comunicat care a rezumat afirmaţii făcute de preşedintele rus Vladimir Putin într-o convorbire cu cancelarul german Olaf Scholz.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei că discuţia dintre cei doi lideri a fost o „conversaţie dură” şi că Vladimir Putin urmează să discute vineri şi cu omologul său francez Emmanuel Macron, în jurul orei 16:00 GMT.
Rusia, aminteşte AFP, a indicat că vrea să negocieze cu Kremlinul un statut de neutralitate şi demilitarizat, în timp ce autorităţile ucrainene, fără a exclude ideea neutralităţii şi părând să renunţe la aderarea la NATO, au cerut desemnarea unor state care să garanteze securitatea Ucrainei şi să o apere militar în cazul unei agresiuni de către Moscova.
Echipa CNN impresionată de generozitatea românilor faţă de refugiaţii din Ucraina. Centrul de refugiați de la CATTIA Braşov, subiect de reportaj
Kievul mai cere retragerea tuturor forţelor ruse şi respectarea integrităţii sale teritoriale, în timp ce Rusia a recunoscut independenţa celor două entităţi separatiste din Ucraina şi a anexat Crimeea, anexare de la care se împlinesc vineri opt ani.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a criticat pe de altă parte, din nou, vineri caracterizările făcute de preşedintele american Joe Biden omologului său rus drept „insulte personale”, adăugând că remarcile lui Biden au fost determinate de nervozitate, oboseală şi uitare.
Miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele american l-a calificat pe omologul său rus drept un „criminal de război”, Kremlinul denunţând prompt „o retorică inacceptabilă şi de neiertat” din partea acestuia.
„Dată fiind atâta nervozitate din partea dlui Biden, oboseala sa şi uneori uitarea… oboseală care duce la declaraţii agresive, nu vom face evaluări dure, pentru a nu cauza şi mai multă agresiune”, a menţionat vineri Peskov.
Geoană: Conflictul va mai dura. Rusia are 75% din forțele sale în Ucraina. Nu se anticipează riscuri la adresa securității țărilor NATO
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că nu se anticipează riscuri la adresa securității țărilor din Alianța Nord-Atlantică în contextul războiului din Ucraina. Geoană a mai precizat și că Rusia a adus în Ucraina 75% din totalul forțelor sale militare, dar și că, cel mai probabil, conflictul va fi de durată. Geoană a mai spus și că NATO este în deplin acord cu Curtea Penală Internațională și cu anchetarea crimelor de război comise de armata rusă în Ucraina.