Vladimir Putin a fost trădat de cea mai apropiată naţiune. Lidera opoziției din Belarus a anunțat că sabotorii din țara natală au jucat un rol important în hotărârea Rusiei de a renunța să captureze capitala ucraineană Kiev. Svetlana Tihanovskaia, care se află în exil în Lituania, a declarat pentru BBC că au avut loc 80 de acte de sabotaj pe căile ferate care aprovizionau forțele ruse, înainte ca acestea să se retragă din nordul Ucrainei în urmă cu o lună.
Lidera opoziției a mai spus că activiștii belaruși furnizează Ucrainei informații despre mișcările trupelor ruse și lansările de rachete efectuate de acestea. Ea mai susține că 86% dintre cetățenii din Belartus sunt împotriva războiului.
„Vestul are nevoie de Al Treilea Război Mondial!”. Un faimos analist susţine că Occidentul se va folosi de conflictul din Ucraina pentru a-şi salva economia
Svetlana Tihanovskaia mai susține că soarta Ucrainei și a Belarusului sunt interconectate, iar o victorie ucraineană ar putea ajuta Belarus să se elibereze de conducerea autoritara a lui Alexandr Lukașenko. Tihanovskaia susţine, la fel ca și observatorii occidentali, că a câştigat alegerile prezidenţiale din 2020.
Svetlana Tihanovskaia susține că a discutat, la finele lunii aprilie, cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, precum şi cu mai mulţi înalţi oficiali americani, care ar fi dispuși să sprijine mișcarea democratică din Belrus. „Am fost asigurată de sprijinul deplin pentru mişcarea democratică din Belarus. Am vorbit şi despre furnizarea de echipamente şi tehnologie jurnaliştilor şi activiştilor din Belarus”, a declarat Svetlana Tihanovskaia.
Preşedintele Aleksandr Lukaşenko este unul din principalii susţinători ai lui Vladimir Putin şi ai invaziei ruse în Ucraina. De asemenea, propaganda regimului de la putere este foarte puternică în Belarus și dezinformează populația. Svetlana Tihanovskaia susţine că a oferit americanilor şi o listă de companii şi ţări care ajută regimul Lukaşenko să ocolească sancţiuni occidentale.
Potrivit unor rapoarte ale agenției de presă BelTA, din Belarus, Lukașenko și Putin ar vrea să creeze o uniune care să semene cu fosta URSS. Rapoartele nu au fost confirmate oficial de autorități.
O declarație a președintelui din Belarus pare însă să susțină documentele. „Construim un singur stat al Uniunii pe noile principii pentru a ne asigura că interesele tuturor sunt respectate, că statele independente suverane, Belarus și Rusia, continuă să se dezvolte. Sunt sigur că această uniune va atrage și alte republici ale fostei Uniuni Sovietice”, a spus Lukașenko a spus în timpul unei întâlniri cu guvernatorul regiunii Voronej din Rusia, Aleksandr Gusev, la Minsk, joi,potrivit News Week.