La doar câteva ore după ce a anunțat unilateral un armistițiu de Paște, considerat de Kiev drept o simplă declarație fără acoperire – întrucât luptele au continuat –, Putin și Sobianin, Primarul Moscovei, s-au aflat în Catedrala Mântuitorului, principala biserică a capitalei ruse, în timp ce Kirill conducea procesiunea religioasă, potrivit imaginilor video difuzate de la fața locului.
Citește și: Care este adevărata strategie din spatele anunțului de armistițiu, făcut brusc de Putin
Putin, îmbrăcat într-un costum închis la culoare, cu cămașă albă și cravată roșie – ținută identică cu cea purtată în anii anteriori –, ținea în mână o lumânare subțire, aprinsă, de culoare roșie. S-a închinat de mai multe ori în momentul în care patriarhul Kirill a rostit tradiționalul „Hristos a înviat!”.
Slujba de Paște, care urmează tipicul ortodox, începe sâmbăta târziu în noapte și se prelungește până în primele ore ale dimineții de duminică.
Pentru Putin, credința ortodoxă ocupă un loc central în viziunea sa despre lume, iar prezența sa la slujbele marilor sărbători religioase a devenit o constantă. În tradiția ortodoxă rusă, Paștele este considerat cea mai importantă sărbătoare religioasă a anului.
În cadrul slujbei, patriarhul Kirill a afirmat că „se poate institui o pace durabilă și dreaptă pe întinsele teritorii ale Rusiilor istorice”, potrivit agenției de presă RIA. Declarația face trimitere la un spațiu medieval cunoscut sub numele de „Rus’”, care includea părți din actualele teritorii ale Ucrainei, Belarusului și Rusiei.
„Cât de frumos s-a spus: nu face rău altuia și nu-i trata pe ceilalți așa cum n-ai vrea să fii tratat”, a declarat Kirill, citat de agenția TASS.
„Dacă oamenii ar respecta această poruncă a sărbătorii, viața ar fi cu totul altfel: viața de familie, viața socială și – îmi permit să adaug – relațiile internaționale.”
Patriarhul Kirill și-a exprimat constant sprijinul față de invazia rusă în Ucraina, aflată acum în al patrulea an, scriu editorii de la agenția Reuters.
De la începutul conflictului, în februarie 2022, când Putin a ordonat invazia, au fost uciși zeci de mii de oameni – majoritatea ucraineni – și milioane au fost forțați să-și părăsească locuințele.