Vladimir Putin a invocat România atunci când a anunțat luni seară recunoașterea independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei. Președintele rus a amintit faptul că Ucraina modernă este formată inclusiv din teritorii care au aparținut României.
Liderul de la Kremlin a folosit în raționamentul său de ocupare a Ucrainei inclusiv numele României, ale cărei teritorii- Basarabia, Ținutul Herța și nordul Bucovinei – au fost smulse prin tratatul încheiat pe 23 august 1939 între Hitler și Stalin pentru a forma, alături de alte teritorii, Republica Sovietică Socialistă Ucraina.
Vladimir Putin, discurs arogant despre „armele ruseşti, care nu au egal în lume”. El a anunţat că a fost pusă în serviciu de luptă cea mai puternică armă
„Să începem cu faptul că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia, mai exact, de Rusia bolşevică, comunistă. Acest proces a început aproape imediat după revoluţia din 1917”, a spus Putin luni seara.
”Apoi, în ajunul şi după cel de-al Doilea Război Mondial, Stalin a anexat deja Ucraina la URSS şi a transferat statului ucrainean nişte pământuri care au aparţinut anterior Poloniei, României şi Ungariei”, a mai spus Vladimir Putin.
Putin: ”Ucraina modernă a fost creată de Rusia comunistă”
“Iar în 1954, din anumite motive, Hruşciov a luat Crimeea de la Rusia şi a dat-o Ucrainei. De fapt, aşa s-a format teritoriul Ucrainei sovietice”, a completat liderul de la Kremlin, potrivit căruia Rusia a fost ”jefuită” când Uniunea Sovietică s-a destrămat, în 1991.
”Lenin și asociații săi au creat Ucraina modernă prin confiscarea teritoriilor din Rusia”, iar ”Ucraina modernă a fost creată de Rusia comunistă”, a mai afirmat Putin, care susține că, ”pentru Rusia, Ucraina nu este doar o țară vecină, ci o parte a istoriei – camarazii și rudele noastre”.
Ucraina decretează stare de urgenţă pe întreg teritoriul. În următoarele 30 de zile ţara va fi în alertă de război
Practic, Vladimir Putin neagă existența poporului ucrainean și a Ucrainei de azi, pe care le consideră, cumva, emanații istorice ale Rusiei și altor țări.
Evident, așa-zisa justificare istorică a lui Putin se adresează rușilor și ucrainenilor, în fața cărora Rusia își motivează acum decizia de a restabili o ordine firească unor vremuri tulburi pe care Europa și lumea modernă le consideră însă definitiv apuse.
Comunitatea internațională nu acceptă sub nicio formă astfel de abordări revizioniste, pe care occidentalii le consideră ”delirante”.
”Am auzit toţi discursul preşedintelui Putin transmis ieri (luni – n.r.). Declaraţiile sale scandaloase despre Ucraina şi poporul ucrainean au fost delirante, reflectând o viziune denaturată care te face să te gândeşti nu la un lider global, ci la cei mai răi autoritari”, a declarat marți Kristina Kvien, însărcinatul cu afaceri al SUA în Ucraina.
În paralel, însă, Putin își duce mai departe planul de ocupare a țării vecine, chiar dacă spune că nu vrea ”să refacă Imperiul Rus” și asigură celelalte republici ex-sovietice că ”Ucraina e doar o excepție”.