Vladimir Putin a declarat, luni, că Occidentul ”se aştepta să degradeze rapid situaţia financiar-economică, să provoace panică pe pieţe, prăbuşirea sistemului bancar şi penuria în magazine”. El a adăugat că ”strategia războiului economic a eşuat”. Pe de altă parte, guvernatorul Băncii Rusiei are alte opinii. În cel mai important discurs ţinut de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie, Nabiullina a spus că va fi nevoie de doi ani pentru ca inflaţia să revină la ţinta de 4% a Băncii Centrale.
Google Maps a publicat imagini din satelit cu toate bazele militare ruseşti, inclusiv din teritoriile ocupate din Crimeea
„Perioada în care economia poate trăi pe baza rezervelor este limitată. Şi deja în trimestrul al doilea şi al treilea vom intra într-o perioadă de transformări structurale şi de căutare de noi modele de business”, a spus Elvira Nabiullina.
Sancţiunile internaţionale au afectat în principal piaţa financiară, „dar acum vor începe să afecteze din ce în ce mai mult economia”, a subliniat Nabiullina. „Principalele probleme vor fi asociate cu restricţiile impuse importurilor şi logisticii schimburilor externe, iar în viitor cu restricţiile impuse exporturilor”, a adăugat guvernatorul Băncii Rusiei.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că politica de sancțiuni economice occidentale împotriva Rusiei a eșuat. El a precizat și că inițiatorii acestor măsuri au fost mai afectați decât rușii.
”Evident, principalul factor negativ pentru economie în ultima perioadă a fost presiunea suplimentară a sancțiunilor din partea țărilor occidentale. Scopul a fost subminarea rapidă a situației financiare și economice din țara noastră, provocarea de panică pe piețe, prăbușirea sistemului bancar și un mare deficit de mărfuri în magazine”, a spus liderul de la Kremlin la o întâlnire pe probleme sociale și economice de luni, anunță agenția de presă rusă de stat TASS.
Lovitură grea pentru Zelenski. Avioanele Rusiei au bombardat depozitele cu armele donate de Occident
”Dar putem deja să spunem cu încredere că această politică față de Rusia a eșuat. Mai mult, sancțiunile i-au afectat și pe inițiatorii înșiși. Mă refer la creșterea inflației și a șomajului, la deteriorarea dinamicii economice în Statele Unite și în țările europene, la scăderea nivelului de trai în Europa, la devalorizarea economiilor acestora”, a subliniat președintele rus.
În același timp, situația din economia rusă se stabilizează, în timp ce cursul rublei revine la nivelurile de la începutul lunii februarie, a spus Putin. „Rusia a rezistat acestei presiuni fără precedent. Situația se stabilizează, cursul rublei a revenit la nivelurile din prima jumătate a lunii februarie și este definit de balanța de plăți obiectiv solidă”, a spus el.
Inflația în Rusia se stabilizează acum, a subliniat liderul rus. „Voi nota separat problema inflației. Se stabilizează acum”, a spus el, adăugând că „prețurile de consum au crescut considerabil în ultimele 1,5 luni – cu 9,4%, în timp ce în termeni anuali, la 8 aprilie, inflația se ridica la 17,5%”.
Putin consideră că bugetul Rusiei ar trebui să sature economia cu resurse financiare și să-și mențină lichiditatea pe fondul scăderii creditării: ”în ceea ce privește bugetul, sunt la curent cu discuțiile dintre Banca Rusiei și guvern. Cu toate acestea, în fața unei scăderi obiective a creditării, desigur, bugetul ar trebui să susțină activ economia, să o sature cu resurse financiare și să-și mențină lichiditatea”.