Preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat trupele mobilizate la o bază de antrenament din regiunea vestică Reazan, potrivit unui comunicat publicat joi de Kremlin, relatează CNN.
Comunicatul precizează că Vladimir Putin a inspectat ”coordonarea în luptă a unităţilor şi pregătirea personalului militar de a îndeplini sarcini” la baza din Districtul Militar de Vest.
Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu i-a prezentat lui Putin un raport privind pregătirea de luptă a soldaţilor mobilizaţi, potrivit comunicatului citat.
Ucraina reacţionează după ce Putin a instituit Legea Marțială în regiunile anexate: „O pseudolegalizare a jefuirii proprietăţii ucrainenilor”
”Vladimir Putin a inspectat exerciţii practice ca parte a pregătirii tactice, de utilizare a armelor de foc şi medicală”, au spus oficialii. Putin a vizitat, de asemenea, ”un complex de trageri multifuncţional, unde personalul militar practică diverse tipuri de tragere sub îndrumarea comandanţilor cu normă întreagă şi a instructorilor profesionişti cu experienţă de luptă”, se mai menţionează în comunicat.
Preşedintele rus a anunţat în luna septembrie că vor fi mobilizaţi 300.000 de militari, o decizie extrem de criticată în interiorul Rusiei. Procesul a fost afectat de erori, a provocat proteste furioase, precum şi un exod în masă când a fost anunţat luna trecută.
La începutul lunii octombrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că peste 200.000 de noi oameni s-au alăturat forţelor armate ruse în urma mobilizării.
Consilierul lui Zelenski, ipoteză halucinantă: Putin ar fi cerut azil politic în China
Președintele rus Vladimir Putin ar fi cerut Chinei azil politic și a primit acordul, dar cu o condiție: Rusia nu trebuie să folosească arme nucleare în războiul împotriva Ucrainei.
Alexei Arestovici, consilier al Oficiului Președintelui Ucrainei, a vorbit despre acest lucru într-un interviu cu jurnalista rusă Iulia Latinina, explicând de ce, în opinia sa, Kremlinul nu ar îndrăzni să lanseze o lovitură nucleară.
Potrivit interlocutorului, în negocierile ruso-chineze, Beijingul a arătat clar că în lumea bipolară pe care partea chineză intenționează să o construiască, nu există loc pentru conflicte nucleare.
A intrat în vigoare legea marțială în teritoriile ucrainene anexate de Rusia. Urmează teroarea pentru cetățeni, susține Volodimir Zelenski
„După informațiile pe care le am, Putin a cerut a treia oară Chinei azil politic, a treia oară i s-a spus că da. Chinezii i-au spus foarte dur: în lumea bipolară pe care o plănuim, nu avem nevoie de un război nuclear”, a spus consilierul lui Zelenski.
Arestovici a mai adăugat că partenerii occidentali ai Ucrainei au sporit major acordarea de asistență militară și economică la Kiev. În special, vorbim despre furnizarea de mijloace pentru combaterea dronelor kamikaze iraniene și a sistemelor de apărare aeriană.
„Aceasta este reacția țărilor al căror produs intern brut total este cu mult peste 50% din întreaga lume, iar Rusia lui Putin abia are 1,5%. Rezultatul acestei confruntări este, în principiu, de înțeles”, a subliniat analistul.
Anterior, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirill Budanov, a vorbit despre riscurile scăzute ca Rusia să folosească arme nucleare. Potrivit acestuia, după un atac nuclear, Putin își semnează condamnare la moarte pentru sine și pentru întreaga Rusie.
Și Casa Albă a spus că nu va tolera nicio lovitură nucleară pe teritoriul Ucrainei, răspunzând la întrebarea dacă Washingtonul va considera folosirea armelor nucleare tactice de către Rusia ca pe un atac nuclear la scară largă.
Corupție la comanda armatei lui Putin pe frontul din Ucraina. Cât trebuie să plătească un soldat rus pentru a fi scos din prima linie
Comandanții ruși au transformat ”operațiunea specială” într-o afacere, potrivit Departamentului de Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Un militar care nu vrea să fie în prima linie a frontului își poate salva viața plătind. Potrivit sursei citate, în Bakhmut, din regiunea Donețk, ofițerii ruși cer 5.000 de ruble pe zi (aproximativ 80 de euro) pentru un astfel de ”serviciu”.
”Suma nu este mică și este calculată astfel încât să nu fugă toți soldații”, se mai arată în mesajul postat pe Telegram. Potrivit Departamentului de Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei, comandanții adună astfel sume mari de bani, în locul celor promise de președintele rus, Vladimir Putin, și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, înainte de a fi trimiși pe front, pe care nu le-au primit.
”Acest tip de afacere militară se face frecvent în zonele fierbinți ale frontului, unde unitățile armatei ruse suferă pierderi și fiecare oră de a fi în tranșee poate fi ultima”, se mai arată în mesaj.