Vladimir Putin a zburat cu elicopterul la Mariupol, acolo unde, potrivit agențiilor ruse, a mers prin mai multe cartiere ale orașului, făcând mai multe opriri pentru a vorbi cu locuitorii.
„Șeful statului a examinat, de asemenea, linia de coastă din Mariupol, în zona clubului cu iahturi, clădirea teatrului, locuri memorabile ale orașului”, potrivit agenției Interfax, care citează serviciul de presă al Kremlinului.
Potrivit presei din Rusia,Vladimir Putin s-ar fi întâlnit și cu mai mulți comandanți militari. Vizita a avut loc după ce sâmbătă capul de stat rus s-a deplasat în Crimeea, într-o vizită neanunțată, pentru a marca cea de-a niua aniversare a anexării peninsulei de către Rusia și la doar două zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus.
Putin in Mariupol, Donetsk People’s Republic pic.twitter.com/GxWHNADZPG
— Trollstoy (@Trollstoy88) March 19, 2023
Mariupol a fost ocupat de Rusia în luna mai, după una dintre cele mai lungi și grele bătălii din război, fiind prima cucerire majoră a Rusiei, după ce nu a reușit să cucerească Kievul, așa că s-a concentrat asupra sud-estului Ucrainei.
Organizația pentru Securitate și Cooperare și Europa (OSCRE) a afirmat că bombardarea unei maternități din Mariupol de către Rusia este o crimă de război.
Vineri, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, acuzat de crime de război, în contextul conflictului din Ucraina. Oficialii de la Moscova susțin că nu-i interesează verdictul de la Haga. Printre aceștia, Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.
Citește și: Vladimir Putin le cere oligarhilor să investească mai mult pentru a sprijini economia Rusiei
„Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Nu este nevoie să explicăm de ce ar trebui să fie folosită această hârtie pe post de hârtie igienică”, a fost reacția lui Dmitri Medvedev, pe Twitter.
De asemenea, purtătoarea de cuvânt de la Ministerul Externe, condus de către Serghei Lavrov, a oferit deja prima reacție.
„Deciziile Curții Penale Internaționale pentru țara noastră nu au nicio semnificație, inclusiv din punct de vedere juridic”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.
„Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar posibilele ‘rețete’ de arestare emise de Curtea Internațională de Justiție vor fi nule din punct de vedere juridic pentru noi”, a declarat Zakharova.