Vladimir Putin, declaraţii-bombă despre invadarea Ucrainei. Ce le-a transmis oligarhilor înainte de a decide atacul

Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat, în februarie, trupelor ruse să intre în provinciile separatiste din estul Ucrainei pentru a menține pacea. Liderul de la Kremlin nu se aştepta la ce a urmat.
Filip Stan
05 mai 2022, 22:17
Vladimir Putin, declaraţii-bombă despre invadarea Ucrainei. Ce le-a transmis oligarhilor înainte de a decide atacul
Vladimir Putin, interviu-bombă despre motivele care au dus la invadarea Ucrainei. 

Numai în urmă cu 2 – 3 ani am reluat aceste zboruri. Deci cine provoacă pe cine, cumva noi? Noi avem doar două baze militare în afara țării noastre și numai în zone amenințate de teroriști, una în Kirgistan acolo unde vin teroriști din Afganistan și această bază a fost organizată la rugămintea președintelui Kirgistanului – Akaev. Și o bază în Tadgikistan de asemenea la granița cu Afganistan. Eu după cum știu, voi sunteți interesați direct ca acolo să fie liniște. Staționarea bazelor noastre acolo este total motivată și benefică. Din contră, bazele militare americane sunt pe tot globul pământesc împărțite și dumneavoastră ne acuzați pe noi că ne comportăm agresiv? Unde este în acest caz gândirea logică și sănătoasă? Ce caută forțele militare americane în Europa, inclusiv armele tactice nucleare americane? Ce caută ei aici?”, spunea Vladimir Putin în luna februarie.
Imaginile care fac înconjurul lumii. Pachet cu ulei, hrişcă şi zahăr pentru un soldat infirm de pe frontul din Ucraina

„untem cumva noi cei care ne plasăm forțele militare la granița SUA sau ale altor țări? Cine este de fapt cel care împinge bazele NATO înspre noi? Cine împinge NATO și infrastructura militară înainte? Nu suntem noi în orice caz. Ascultă cineva de ce avem de spus în legătură cu acestea? A avut cineva vreun dialog cu noi despre această problemă? Nu, în niciun caz. Nouă ni se spune numai una: Nu aveți nimic de spus. Fiecare țară are dreptul de a-și alege metodele de securitate militară.” Foarte bine, de fapt și noi facem același lucru. Nouă ne este interzis să facem asta?”, a mai spus Vladimir Putin

„Am vorbit deja despre asta… Sistemul antirachetă. Cine a părăsit de unul singur contractul în ce privea apărarea antirachetă SUA – URSS (26 mai 1972) care fără îndoială era o piesă de bază în întreg sistemul de securitate mondial? Am fost noi cumva aceștia? Nu, au fost Statele Unite ale Americii care au părăsit singuri înțelegerea făcută. SUA pregătește necontenit amenințări pentru noi, construiește elemente ale sistemului antirachetă nu numai în Alaska, ei fac asta și în Europa – în România și Polonia – în directa apropiere a granițelor noastre. Și dumneavoastră ne spuneți că noi avem o politică agresivă?”, a conchis Putin.
NATO vine în coasta lui Putin după ce Rusia a simulat atacuri nucleare
Un articol din Washington Post examinează maniera în care Putin și acoliții săi au jefuit Rusia, de-a lungul anilor în care s-a aflat la putere. Articolul menționează că, în ziua în care a început invazia Ucrainei, Putin a chemat la Kremlin oligarhi, între care 14 miliardari în dolari, reprezentând industrii cheie cum ar fi de gaze, sectorul bancar și industria chimică.

Liderul Rusiei le-a vorbit despre sancțiunile previzibile, dar dintre cei 37 de oameni de afaceri prezenți, mulți dintre ei își mutaseră de-acum averile în străinătate, în nume propriu sau prin intermediari, de ani de zile. Circa 21 sau membri ai familiilor au proprietăți în Virgin Islands, Cipru și alte locuri recunoscute pentru secretul financiar și beneficii fiscale, conform datelor furnizate de Consorțiul pentru jurnalism de investigație. Aceste investiții strategice îi pot și feri pe beneficiari de unele sancțiuni, adoptate de Occident pentru a-i pedepsi pe aliații lui Putin.

Experți americani în economia rusă spun că, deși Putin a criticat des astfel de practici, el le-a tolerat și chiar s-ar fi putut îmbogăți personal, folosindu-le. „Putin a permis cercului său de apropiați să folosească resurse ale unor firme de stat și ale statului rus” – a declarat Julia Friedlander, fost analist CIA.

Studii recente apreciază că circa un bilion de dolari provenind din Rusia și-a găsit refugiul în conturi offshore, asta reprezentând un volum semnificativ pentru o economie de mărimea celei ruse. Unii analiști arată că averile deținute de oligarhi în afara Rusiei depășesc finanțele tuturor rușilor din țară.

Scurgerile de capital din Rusia au început în anii 90, când cei îmbogățiți au ajuns la concluzia că averile sunt mai în siguranță în exterior. Însuși Putin a criticat această tendință. O parte din bani s-au întors în Rusia, obținând avantaje fiscale. Avocatul american William Spiegelberger a spus că cei îmbogățiți și-au mutat banii în principal de teamă, pentru că Rusia este un teren periculos pentru cei cu bani.

Putin a remarcat în 2012 că nouă din fiecare zece tranzacții din Rusia nu intră sub incidența legilor ruse, el acuzând fraude fiscale și de altă natură. În 2014, el a oferit – fără mare succes – amnistie celor care își aduc banii înapoi în țară. Experți cred că amenințările sale nu vizau altceva decât să-și întărească autoritatea asupra oligarhilor, pedepsindu-i pe cei nealiniați cu politicile sale.

Sistemul de firme offshore „a permis lui Putin și acoliților săi să își protejeze averile furate de la țara fărădelegii pe care au creat-o” – a spus deputatul democrat Tom Malinowski, continuând: „Noi am denunțat corupția și încălcările drepturilor omului din Rusia, dar am întins covorul roșu acoliților lui Putin, care profită de pe urma corupției și abuzurilor”. Malinowski propune înăsprirea legilor americane cu privire la investiții ca să preîntâmpine astfel de situații în viitor.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cum să speli rufele negre ca să nu se decoloreze. Acesta e tipul de detergent pe care e bine să-l folosești
Capital.ro
Elena Udrea, eliberată?! S-a ADMIS. Decizia luată azi, 29 aprilie, de Tribunalul Prahova
Playtech.ro
Orașul din România care schimbă taxa pentru turiști. Ce sumă vor scoate din buzunar vizitatorii pentru o vacanță acolo, indiferent de durată
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Mihai Leu, în stare critică. Fostul mare pugilist a fost adus cu elicopterul la București
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Intențiile lui Putin sunt clare. Mare pericol pentru România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se reia turul II în România? Anunțul venit azi, 29 aprilie: Neconstituțională și abuzivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Vești proaste pentru pensionari. Ce spun ministrul Muncii și cel al Finanțelor despre creșterile de pensii și recalcularea lor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster